Hjälp vid besvärlig akne

Få hjälp direkt vid akne

Våra läkare tar hand om dig direkt, du får återkoppling inom 30 minuter.

Bli av med akne och undvik ärr

Hur kan jag bli av med min eller mina barns akne?

Akne är en vanlig hudsjukdom som oturligt ofta är underbehandlad. Det finns en tro att ”ungdomar ska ha akne” men konsekvensen av akne som inte behandlas kan vara ärrbildning som man sedan som vuxen får leva med för resten av livet. Idag finns det effektiv behandling i form av tabletter och geler. Det är vanligt att du får testa dig fram tillsammans med läkare för att hitta rätt behandling för just dig. Med hjälp av bilduppladdning via din smarttelefon så kan våra läkare på aknekollen.se hjälpa dig med en skräddarsydd behandling inom 30 minuter.

Myter eller sanning om akne

Kan man sola bort akne? Beror akne på smutsig hy som behöver tvättas mer? Finns det behandling som verkligen fungerar? Det kryllar av myter och sanningar om akne.

Här får du reda på vad som faktiskt stämmer:

Beror akne på smutsig hy? Falskt. Däremot kan aknen förvärras om man tvättar huden ofta. Tvätta istället lagom och använd gärna en mild oparfymerad tvål för fet och aknebenägen hy. Produkter med salicylsyra kan vara bra eftersom ämnet motverkar att talgkörtlarna täpps till.

Att sola är bra mot akne? Sant och falskt. Aknen kan tillfälligt blir bättre under sommaren eftersom solen minskar inflammationen i huden. På längre sikt kan solen till och med göra aknen värre. Feta solkrämer och svetten av värmen kan också förvärra aknen.

Får man finnar av att äta choklad? Falskt. Det har länge cirkulerat information om att just choklad skulle få aknen att blossa upp men det finns inga vetenskapliga studier som stödjer det. Däremot finns det några studier som tyder på att kost med högt GI samt ett stort intag av mejeriprodukter kan påverka akne. Kanske är det så att hormonnivåer som är kopplade både till sötsug och till akne gör att man drar ett samband mellan de två.

Akne är inte ärftligt? Sant. Akne är som de flesta andra sjukdomar till viss del ärftligt. Om du har föräldrar eller syskon som drabbats av akne så har du själv en ökad risk.

Akne smittar vid hudkontakt? Falskt. Akne smittar aldrig utan orsakas av att hude hudens talgkörtlar överproducera fett.

Kläm finnarna så försvinner de? Falskt. Att klämma en finne kan skada talgkörteln och förvärra inflammationen. Du kan även bidra till att öka risken att få ärr så det är bäst att låta bli även om det är frestande!

Tandkräm som torkar ut och minskar akne? Falskt. Tvärt om så kan det svida och irritera huden som inte står i paritet mot den eventuellt minimala effekten mot akne.

Smink förvärrar akne? Sant. Smink gör huden irriterad och det är bra för läkningen att undvika att smink över finnar. Testa istället att täcka över aknen med täckstift för just det här syftet från apotek.

Man med akne

En av de myterna kring akne är att behandlingen inte fungerar. Men tvärtom finns det effektiv behandling!

Vanligaste orsakerna till att behandlingen för akne inte hjälper

∙ Valt fel läkemedel (Aknekollen.se justerar din medicin för att hitta rätt behandling som är effektiv mot just den typen av akne du har).

∙ Använder läkemedlen fel (exemplevis smörjer bara dagens finnar istället för att stryka ut gelen på de aknegripna områdena, inte bara på enskild finne.

∙ Blir torr i huden och slutar (det är viktig med en försiktig uppstart när du påbörjar behandling med läkemedlen samt att använda mjukgörande kräm)

∙ Tröttnar om det inte snabbt blir synligt resultat (ofta tar det någon vecka eller två innan du ser första tecknen på en friskare hy)

∙ När huden blivit frisk: struntar i underhållsbehandling och får återfall av akne: ”det hjälpte inte”. Här är det viktigt att du får rätt sorts underhållsbehandling.

Man med akne

Vanliga frågor om svar akne

Det är en seglivad myt att det inte finns behandling mot akne. Med hjälp av aknekollen läkare kan du få hjälp med en behandling som passar bra för just din akne. Man kan behöva prova sig fram om resultatet låter vänta på sig några veckor så gäller det att ha tålamod och hålla sig till behandlingsplanen för att få en så bra effekt som möjligt.

Den vanligaste myten om akne är att aknen orsakas av smutsig hy. Men det stämmer inte alls. Akne orsakas av hormoner som skapar en överproduktion av fett i talgkörtlarna.

Få hjälp direkt vid akne

Våra läkare tar hand om dig direkt, du får återkoppling inom 30 minuter.