Akne på ryggen

Matilda Lundblad, Specialistläkare i allmänmedicin, 25 april 2022

Vi hjälper dig med ryggakne

Våra läkare hjälper dig inom 30 minuter.

Hitta på sidan

Besvärande finnar på ryggen är inget ovanligt

Akne på ryggen upplevs liksom akne i ansiktet som ett stort besvär av många - ibland till och med värre. Finnarna du får på ryggen kan bli stora och ömmande, detta för att talgkörtlarna på ryggen är något större än andra ställen på kroppen. De har också den otrevliga förmågan att producera mer talg och provocera fram aknebildning. Ungefär hälften av de som har akne i ansiktet har dessutom akne på ryggen eller bröstet. Ryggakne är något vanligare hos män än hos kvinnor.

Rygg på kvinna med akne

Därför får du akne på ryggen

Myten om att man får akne för att man inte har tvättat sig tillräckligt är väl död sedan länge? Om inte, låt oss döda den nu. Faktum är att det kan till och med vara tvärtom. Att för mycket tvätt kan skapa obalans i huden och störa talgproduktionen. Låt oss lyssna på forskning som menar att många av dem som drabbas av ryggakne kan ha en annan bakterieflora på ryggen. Även immunförsvaret av huden kan spela roll visar viss forskning. Det finns inga starka bevis för att det är så ännu, men mer forskning kan förhoppningsvis ge oss bättre svar i framtiden. Spännande!

Så, det är alltså inte helt klart varför man få akne men dessa faktorer är de som oftast nämns:

  • Kost
  • Proteintillskott
  • Varma och åtsittande kläder som inte kan andas
  • Varmt klimat
  • Svett
  • Hormonella faktorer

Hur man påverkas av de olika faktorerna skiljer sig naturligtvis mycket åt mellan individer. Men i studier är svett faktiskt den enda faktorn som bevisligen triggar akne. Därför är det många idrottande som drabbas av akne på rygg, bröst och axlar. Självklart ska man träna ändå men tänk på att använda rena kläder som andas och att skölja av svetten direkt efter träning. Svår akne kan också uppstå vid onaturligt höga testosteronnivåer i kroppen, som vid användandet av anabola steroider.

Så behandlar du akne på ryggen

Nästan all forskning om finnar utgår från akne i ansiktet, därför vet vi inte lika mycket om hur man behandlar akne på ryggen än. Men, vi rekommenderar alltid att du som har lättare akne börjar att testa Basiron duschkräm som finns receptfritt på apoteket. Om det inte hjälper eller om du har lite svårare akne kan du behöva söka läkarvård för att få en tillräcklig behandling. Receptbelagd lokalbehandling kan ge en bra effekt på ryggakne, till exempel Epiduo gel. Trots besvären med att smörja in stora ytor på ryggen och att gelen har en blekande effekt på textilier är den här behandlingen värd att genomföra då många får fullgod effekt.

När receptfritt inte räcker till

Har du lite svårare akne och över ett större område kan du få antibiotika i tablettform tillsammans med en gel av din läkare. Precis som vid hudvård i ansiktet är det viktigt att du rengör ryggen med en mild tvål när du duschar. Vissa av läkemedlen kan du behöva använda under en längre period - även om du har nått fullgott resultat. Då som underhållsbehandling. Läs alltid läkarens ordination när du får ditt läkemedel utskrivet, att läsa bipacksedeln är också bra.

Referenser Poli F et al. Truncal acne, what do we know? J Eur Acad Dermatol Venereol. 2020;10.1111/jdv.16634. Del Rosso JQ. Management of truncal acne vulgaris: current perspectives on treatment. Cutis. 2006;77(5):285-289 Tan JK et al. Prevalence and severity of facial and truncal acne in a referral cohort. J Drugs Dermatol. 2008;7(6):551-556. Del Rosso JQ. Truncal acne vulgaris: the relative roles of topical and systemic antibiotic therapy. J Drugs Dermatol. 2007;6(2):148-151

Vi hjälper dig med ryggakne

Våra läkare hjälper dig inom 30 minuter.