Behandlingsråd

Granskad av Bengt Schepke, Specialistläkare inom ögonsjukdomar, 20 april 2022

Du har fått behandlingsråd och ett läkemedel utskrivet av vår Specialistläkare i ögonsjukdomar. Läs behandlingsrådet på den här sidan.

Gör ditt återbesök här

Har du behov av ett återbesök eller nytt recept?

Hitta på sidan

Behandlingsråd för ögonlocksinflammation (blefarit)

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en ögonlocksinflammation (blefarit). Inflammationen är tyvärr ofta långvarig, men kan lindras med värmebehandling och ögonlocksmassage. I tillägg kan tårersättningsmedel hjälpa till att skölja bort föroreningar och stabilisera tårfilmen. Därför får du ett recept på Artelac ögondroppar som ska droppas minst två gånger om dagen efter att du har tvättat dina ögonlock enligt nedan. Doseringen kan också ökas till 6-8 droppar per dag om det känns bättre, utan att det skadar dina ögon.

Grundläggande fakta

Ögat behöver en välfungerade tårfilm. Tårvätskan består av en mängd olika substanser, huvudsakligen vatten från tårkörteln men även av en tunn oljefilm som kommer från små körtlar som finns vid övre och nedre ögonlockskanterna, så kallade Meibomskörtlar. Många gånger orsakas blefarit av en inflammation av dessa små körtlar som leder till en obalans som gör att tårfilmen spricker upp för tidigt och ögonen svider.

Hur går ögonlocksmassage till?

I början ska ögonlocken behandlas på detta vis morgon och kväll, helst i tio dagar. Därefter kan behandlingen glesas ut

  • Blöt en handduk eller frottétvättlapp med hett vatten. Vrid ut handduken. Blunda och lägg den heta handduken på ögonen tills den har svalnat. Upprepa tre gånger.
  • Massera både övre och nedre ögonlockskanterna med fingret, en mjuk kompress eller tvättlapp. Det är viktigt att massera mellan ögonlocksfransarna och ögonlockskanten.
  • Tvätta ögonlockskanterna igen med en mjuk tvättlapp och ljummet vatten. Du kan även skrubba ögonlockskanterna försiktigt med en kompress eller mjuk handduk.
Halvt ansikte på kvinna med fokus på henens öga

Vid utebliven förbättring eller försämring kan du återkomma på ett återbesök.

Hjälp till att minska risken för resistensutvecklingen! Lämna öppnade och oöppnade förpackningar med antibiotika till apoteket.

Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen.

Vanliga frågor om ögonlocksinflammation (blefarit)

Ögonlocksinflammation drabbar som regel båda ögonen, även om besvären ibland kan vara mer uttalade på ett öga. Vanliga symtom är: - Ögonlockskanterna svullnar och är röda. - Det bildas små beläggningar, eller krustor, på ögonlockskanterna. Särskilt på morgonen kan detta göra att ögonen är svåra att öppna. - Det kan skava och svida. Tårflödet kan öka och ögonen kan kännas trötta.

Har man andra typer av hudsjukdomar, till exempel eksem, allergier eller rosacea har man större risk att drabbas. En vanlig orsak är att de små oljeproducerande körtlarna på ögonlocken (Meiboms körtlar) blir inflammerade och tilltäppta. Detta påverkar att ögats tårfilm inte fungerar som den ska, och öga blir torrt, svider och skaver. I ovanligare fall kan en ögonlocksinflammation bero på en bakterieinfektion kring ögonfransarna.

Tyvärr är inflammationen ofta långvarig och man behöver vara uthållig med behandlingen. Tålamod och regelbunden behandling är nyckeln! Den viktigaste grunden i behandlingen är regelbunden rengöring och ögonlocksmassage. Ögondroppar är också en del av behandlingen för att skölja bort partiklar och stabilisera tårfilmen.

Gör ditt återbesök här

Har du behov av ett återbesök eller nytt recept?