Hjälp vid återkommande herpes

Virushämmande läkemedel i tablettform är effektivt om behandlingen sätts in inom 48 timmar från första symtom, vi hjälper dig med både medicinering och goda råd.

Få hjälp direkt vid återkommande herpes

Våra läkare tar hand om dig direkt, du får återkoppling inom 15 minuter.

Varför får man munsår (herpes mun)?

Brukar du drabbas av återkommande utbrott av herpesblåsor på munnen? Du är inte ensam. Var femte svensk har viruset liggandes latent. Du kan bara få munsår om du blivit smittad av någon annan. Blåsor på läppen orsakas oftast av ett virus som kallas herpes simplex. Munherpes smittar framför allt genom kyssar och pussar. Det överförs när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med sekretet i en herpesblåsa hos din partner. Har man väl blivit infekterad av herpesviruset så lever det kvar i kroppen resten av livet.

Hur får man bort munsår?

Munherpes går oftast över av sig själv inom en vecka utan behandling. Det finns recept fri salva på apotek. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande.

Hur lång tid tar det att bli av med munsår?

Oftast tar det en vecka helt utan behandling. Med receptbelagda läkemedel i tablettform kan man lindra symtomen. Det är viktigt att ta tabletterna inom 48 timmar efter att utbrottet startat för att behandlingen ska vara effektiv.

Varför bryter munherpes ut?

##Symtom vid munherpes Vanliga faktorer som kan trigga ett utbrott av herpes:

  • värme
  • solljus
  • menstruation (förändring i hormonnivå)
  • stress
  • försvagat immunförsvar (till exempel vis förkylning)

Vad är herpes?

Munsår orsakas av viruset herpes simplex (HSV). Många får återkommande munsår med irritation, rodnad och blåsor i samband med till exempel förkylningar, solning, stress eller menstruation. Besvären brukar gå över inom en vecka även utan behandling, men receptfria läkemedel kan påskynda läkningen. Det finns också receptbelagda tabletter som man kan ta för att hindra blåsutveckling och lindra symtom.

Vad är bäst mot munherpes (munsår behandling)?

Det går inte att bli av med munsår snabbt när du redan har fått herpes på läppen. Det viktiga är att påbörja behandling innan man får blåsor (inom 48 timmar från första symtom).

Hur vet man att man har munsår?

Det första utbrottet av herpes brukar vara det mest smärtsamma och besvärliga. Ofta får du blåsor på läppen men det kan också förekomma blåsor i munnen. Du kan till och med få feber och symtomen kan stanna kvar upp till tre veckor efter debut. Du kan också få ont i halsen och få svullna lymfkörtlar. Du ska söka fysisk läkarvård vid ditt första utbrott för att få diagnos och behandling för din herpes. Vid återkommande besvär kan du får hjälp via våra läkare. Receptförnyelse är kostnadsfritt.

Kan man bli av med munherpes (herpes munsår)?

Nej, herpesviruset ligger vilande i kroppen efter första infektionen. Munherpes (herpes mun) smittar genom direktkontakt medherpesvirus på huden eller slemhinnor till exempel via pussar eller kyssar. Inkubationstiden, från att man smittas till symtom, är vanligtvis mellan tre och sex dagar, men kan vara upp till två veckor.

Hur ser Herpesblåsor (blåsor på läppen) ut?

Herpesblåsorna är vita och fyllda med vätska. Vanligtvis tar det ett dygn från det att du har fått herpes på läppen tills du får blåsor men det kan också ta upp till flera veckor.

##Symtom vid munherpes

Vanliga symtom vid munherpes.

Vanliga symtom är:

  • obehag och stickande på läpparna och i hud runt omkring munnen.
  • kliar.
  • bildas blåsor som gör ont.
  • blåsorna spricker och blir såriga.
hepers

Vanliga frågor om svar herpes

Oftast tar det en vecka utan behandling. Med receptbelagda läkemedel i tablettform kan man lindra symtomen. Det är viktigt att ta tabletterna inom 48 timmar efter att utbrottet startat för en effektiv symtomlindring.

Våra läkare gör en bedömning av dina besvär och kan ge dig diagnos och råd. Vi hjälper dig med passande läkemedel för dina besvär.

Få hjälp direkt vid återkommande herpes

Våra läkare tar hand om dig direkt, du får återkoppling inom 15 minuter.