Läkemedel mot akne

Granskat av läkare Matilda Lundblad, MD PhD, senast uppdaterad 16 december 2022

Få hjälp direkt vid mensförskjutning

Våra läkare tar hand om dig direkt, du får återkoppling inom 30 minuter.

Läkemedel mot akne finns i olika former och de angriper akne på olika sätt. I första hand används krämer och vid svårare akne kan man få tabletter som man kombinerar med en kräm. Kräm eller gel mot akne innehåller ett eller flera verksamma ämnen.

Epiduo

Epiduo gel kombinerar två aktiva substanser; adapalen och bensoylperoxid och används för att behandla och förebygga mild till medelsvår akne (pormaskar och finnar). Använd Epdiuo en gång dagligen,på kvällen. Epiduo kan bleka textilier , tvätta därför dina händer noggrant efter applicering. Gelen skall inte användas om du är gravid eller planerar att bli gravid.

Vanliga biverkningar kan vara torr hud och hudirritation. När Epiduo gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Biverkningarna är oftast övergående och du kan glesa ut behandlingen till exempelvis varannan dag för att minska en biverkning. Huden blir känsligare för solljus under behandlingen, du kan vistas måttligt ute i solljus sålänge du inte aktivt solar huden som behandlas med Epiduo, använd gärna solskyddskräm på huden, minst SPF 30. De första tecknen på förbättring kommer vanligtvis efter 1-4 veckors behandling.
Du kan använda Epiduo gelen så länge som du behöver , du kan kontakta din läkare via återbesöksknappen på aknekollen.se , eller maila doktor@kollarna.se.

Finacea

Finacea gel används för behandling av mild till medel acne vulgaris samt rosacea. Dess aktiva ingrediens är azelasyra som hämmar uppkomsten av bakterier som resulterar i finnar och rodnad till följd av rosacea.

Gelen appliceras två gånger dagligen, morgon och kväll. Det kan ta upp till 4 veckor innan förbättring syns, det är dock viktigt att följa läkarens ordination för att få ett bra resultat.

Biverkningar som kan uppkomma i vissa fall är hudutslag och rodnad. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Differin

Differin gel används för att hämma inflammation vid akne, det aktiva ämnet adapalen normaliserar talgproduktionen och förhindrar att porer täpps till och bildar pormaskar. Differin är ett läkemedel som tillhör gruppen retinoider .

Gelen appliceras 1 gång dagligen på kvällen. Effekt efter ca 3-6 veckor.

Biverkningar: Biverkningar som kan förekomma är tex torrhet och brännande känsla i huden. När Differin gel har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Använd ej differin om du är gravid eller planerar för att bli gravid. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Skinoren

Skinoren är en gel/kräm som innehåller azelainsyra och den används för behandling av mild till måttlig akne. Krämen förhindrar tillväxten av bakterier som är aktiva vid tillkomst av akne. Skinoren gel skall appliceras på huden enligt ordination av läkaren, vanligtvis morgon och kväll.

Hudirritation kan vara en biverkning som upplevs i ett tidigt stadie av behandlingen, om irritation uppstår kan du göra kortare uppehåll alternativt dra ner på behandlingstilfälle/dag.

Basiron

Basiron ac gel innehåller det verksamma ämnet bensoylperoxid som har en bakteriedödande effekt på de bakterier som leder till uppkomst av akne, krämen absorberar överflödigt talg Effekt ses normalt mellan 2-6 veckor.

Duac

Duac gel används för att behandla mild till måttlig akne och innehåller bensoylperoxid och klindamycin. Ämnena bekämpar de bakterier som kan orsaka akne, behandlar existerande pormaskar och kan minska antalet röda finnar och blämmor.

Biverkningar: Vid användning med Duac kan biverkningar uppstå men det gäller inte alla. en vanlig biverkning är hudrodnad och torrhet. När Duac gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt för att motverka torrhet. För mer information kring möjliga biverkningar se FASS.se

Lymelysal

Lymelysal tillhör en grupp läkemedel som kallas tetracyklinantibiotika och kan användas för att behandla måttlig till svår akne. Kapsalarna tas enligt läkarens ordination och skall alltid följas upp med ett glas vatten. Det bör gå minst 3 timmar mellan intag av mjölkprodukter och lymesal.

Biverkningar: Eventuella biverkningar kan vara huvudvärk och illamående. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Tetralysal

Tertralysal är ett bakteriedödande medel, antibiotika som förhindrar bakteriens tillväxt vid en infektion och läkemedlet kan användas vid aknebehandling. Dess aktiva ämne är Lymecyklin, ämnet hämmar bakterierna så att de inte kan fortbildas vilket resulterar i färre finnar och inflammationer i huden.

Tetralysal kan användas vid behandling av svår akne (kvisslor med infektion) eller vid rosacea.

Biverkningar som kan förekomma kan vara hudutslag och huvudvärk. Tetralysal skall inte tas vid graviditet eller amning. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Roaccutan

Isotretinoin

Om du besväras av akne och andra behandlingar/läkemedel inte har hjälpt kan Roaccutan, Isotretinoin vara nästa steg. Då preparatet kan ge biverkningar bör det endast användas i mycket svåra fall av akne. Om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar skall Roaccutan inte användas då det kan skada fostret eller överföras via modersmjölken.

Hur fungerar Roaccuctan? Acnemedicinen Roaccutan som används vid behandling av akne tillhör gruppen, retinoider. Vid användning av Roaccutan minskar talgkörtlarnas storlek, vilket leder till att talgproduktionen minskar. Läkemedelet verkar på cellnivå och påverkar i sin tur talgkörtlarna som vid inflammation resulterar i akne.

Möjliga biverkningar: Under isotretinoin på bipackssedeln kan du läsa om vanliga biverkningar.

provera

Hos oss på Aknekollen kan du söka hjälp med din akne. En läkare gör en individuell bedömning baserat på dina bilder och symptom och återkommer sedan med en skräddarsydd behandling, recept kan du därefter hämta ut på apoteket.

En av de myterna kring akne är att behandlingen inte fungerar. Men tvärtom finns det effektiv behandling! Vanligaste orsakerna till att behandlingen för akne inte hjälper

∙ Valt fel läkemedel (Aknekollen.se justerar din medicin för att hitta rätt behandling som är effektiv mot just den typen av akne du har).

∙ Använder läkemedlen fel (exemplevis smörjer bara dagens finnar istället för att stryka ut gelen på de aknegripna områdena, inte bara på enskild finne.

∙ Blir torr i huden och slutar (det är viktig med en försiktig uppstart när du påbörjar behandling med läkemedlen samt att använda mjukgörande kräm)

∙ Tröttnar om det inte snabbt blir synligt resultat (ofta tar det någon vecka eller två innan du ser första tecknen på en friskare hy)

∙ När huden blivit frisk: struntar i underhållsbehandling och får återfall av akne: ”det hjälpte inte”. Här är det viktigt att du får rätt sorts underhållsbehandling.

akne

Få hjälp direkt vid mensförskjutning

Våra läkare tar hand om dig direkt, du får återkoppling inom 30 minuter.