Behandlingsråd vid pollen

Användning av läkemedlet jag fått utskrivet

Läkemedelskollen ser du vilket läkemedel du har fått ordinerat av oss. Du behöver identifiera dig med BankID för att logga in. Är du mellan 13-18 år finns det ingen bra digital lösning för att se dina recept då BankID . Ett fysiskt apotek kan hjälpa dig med en läkemedelslista.

I asken med läkemedlet du fått från apoteket finns en bipacksedel som ger dig korrekt information om hur du använder läkemedlet. Läs bipacksedeln noggrant innan du börjar din behandling.

Egenvård

Liksom vid alla allergier är det bästa sättet att minska besvär att undvika de allergener som påverkar ditt immunförsvar och ger symtom. Pollen är såklart svårt att helt undvika men det finns en del saker du kan göra för att minimera exponeringen av pollen.

Här är några saker du kan tänka på:

 • byt kläder när du varit ute och kommer hem
 • skölj ur håret när du varit utomhus, du kan också skölja av ögonfransarna
 • be andra som sover tillsammans med dig att skölja ur håret
 • passa på att vara utomhus efter att det regnat eller tidigt på morgonen då fukt och dagg binder pollen
 • ha inte nära kontakt med pälsdjur som varit ute under dagar med pollen
 • håll koll på pollenprognosen på pollenkoll.se så är du beredd
 • undvik nyklippt gräs. Klipp gräset när det är daggvått
 • nässkölj med koksaltlösning kan lindra dina besvär

Har du andra allergier kan det försvåra sina symtom vid pollen. Tobaksrök kan också förvärra dina pollensymtom.

Att tänka på i hemmet under pollensäsongen:

 • håll fönster och dörrar stängda under dagen
 • var extra noga med att hålla sovrummet fritt från pollen. Håll dörren stängd och byt sängkläder ofta
 • förvara kläder du haft utomhus på annat ställe än rena kläder
 • dammsug och våttorka ofta
 • torka inte tvätt utomhus
 • ha inte in växter med pollen inomhus

Behandlingsråd

Behandlingsråd för ögonlocksinflammation (blefarit)

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en ögonlocksinflammation (blefarit). Inflammationen är tyvärr ofta långvarig, men kan lindras med värmebehandling och ögonlocksmassage. I tillägg kan tårersättningsmedel hjälpa till att skölja bort föroreningar och stabilisera tårfilmen. Därför får du ett recept på Artelac ögondroppar som ska droppas minst två gånger om dagen efter att du har tvättat dina ögonlock enligt nedan. Doseringen kan också ökas till 6-8 droppar per dag om det känns bättre, utan att det skadar dina ögon.

Grundläggande fakta

Ögat behöver en välfungerade tårfilm. Tårvätskan består av en mängd olika substanser, huvudsakligen vatten från tårkörteln men även av en tunn oljefilm som kommer från små körtlar som finns vid övre och nedre ögonlockskanterna, så kallade Meibomskörtlar. Många gånger orsakas blefarit av en inflammation av dessa små körtlar som leder till en obalans som gör att tårfilmen spricker upp för tidigt och ögonen svider.

Hur går ögonlocksmassage till?

I början ska ögonlocken behandlas på detta vis morgon och kväll, helst i tio dagar. Därefter kan behandlingen glesas ut

 • Blöt en handduk eller frottétvättlapp med hett vatten. Vrid ut handduken. Blunda och lägg den heta handduken på ögonen tills den har svalnat. Upprepa tre gånger.
 • Massera både övre och nedre ögonlockskanterna med fingret, en mjuk kompress eller tvättlapp. Det är viktigt att massera mellan ögonlocksfransarna och ögonlockskanten.
 • Tvätta ögonlockskanterna igen med en mjuk tvättlapp och ljummet vatten. Du kan även skrubba ögonlockskanterna försiktigt med en kompress eller mjuk handduk.

Bot mot Urinvägsinfektion (UVI) för kvinnor - urinkollen.se

Vanliga symtom på urinvägsinfektion (UVI) är att du känner dig kissnödig ofta och att det svider eller gör ont i underlivet när du kissar. Du kan även få en molvärk i nedre delen av magen. Urinvägsinfektion kan även ge symptom som trötthet och att du kan känna dig frusen

Urinvägsinfektion kvinna

Drygt hälften av alla kvinnor drabbas någon gång av en urinvägsinfektion. En av tio kvinnor som är äldre än 18 år får varje år behandling med antibiotika för minst en urinvägsinfektion. Infektionen är vanligast hos kvinnor runt 20 år samt hos de som är över 50 år då klimakteriet gör att slemhinnor blir tunnare och skörare.

Urinvägsinfektionen kan läka av sig själv

Besvären minskar oftast inom tre dagar och ungefär 30 procent av kvinnorna som drabbas blir fria från symtom inom en vecka utan behandling med antibiotika. Om besvären inte går över kan du behöva få hjälp av en läkare som förskriver recept för att bota urinvägsinfektionen.

Urinvägsinfektion är vanligast bland kvinnor eftersom ändtarmsöppningen sitter nära urinröret vilket ökar risken för tarmbakterier att sprida sig till urinvägarna. Urinröret är även kortare hos kvinnor jämfört med de som har traditionellt sett manlig könsanatomi. Ett längre urinrör försvårar för bakterierna att stiga hela vägen upp till urinblåsan och därav är män inte drabbade i samma utsträckning som kvinnor.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Varför ska man äta progesteron?

Med en tillfällig behandling kan du skjuta fram mensen genom att förlänga din menstruationscykel. Det gör du genom att ta en hög dos av ett kemiskt framställt hormon. Detta hormon finns även naturligt i kroppen i form av gulkroppshormon. Du påbörjar behandlingen ungefär 3 dagar till 1 vecka innan du ska få din mens beroende på vilket läkemedel du tar. Du kan alltså inte stoppa mensen när du redan har fått den.

När ska man ta gulkroppshormon?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt. Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens.

Är gestagen och progesteron samma sak?

Termen gestagen används som ett samlingsnamn för kemiskt framställda hormoner som liknar progesteron (gulkroppshormon).

Hjälp vid återkommande herpes

Är herpes i ögat farligt?

Oftast är herpes i ögat en ytlig inflammation. I vissa fall kan inflammationen dock gå djupare in i hornhinnan och utan behandling kan herpes i ögat ge permanent nedsatt syn och blindhet.

Hur känns herpes i ögat?

Herpesvirus som sätter sig på ögonen gör att man får en inflammation på hornhinnan. Ögat blir ofta rött och värker, samtidigt som man blir känsligt för ljus. Herpes öga är inte lika vanligt som munsår eller herpes i underlivet.

Akne på ryggen

Besvärande finnar på ryggen är inget ovanligt

Akne på ryggen upplevs liksom akne i ansiktet som ett stort besvär av många - ibland till och med värre. Finnarna du får på ryggen kan bli stora och ömmande, detta för att talgkörtlarna på ryggen är något större än andra ställen på kroppen. De har också den otrevliga förmågan att producera mer talg och provocera fram aknebildning. Ungefär hälften av de som har akne i ansiktet har dessutom akne på ryggen eller bröstet. Ryggakne är något vanligare hos män än hos kvinnor.

Hjälp vid återkommande herpes

Behandlingsråd

Behandlingsråd för bakteriell bindhinneinflammation (bakteriell konjugvit)

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en bindehinneinfektion orsakad av bakterier (bakteriell konjugvit). Bakterier på ögats bindhinna förekommer även i normala fall utan att ge några symtom. Vid en obalans mellan den naturliga tårfilmen och bakterier (vid till exempel en övre luftvägsinfektion) kan man få en varig bindehinneinflammation.

Rekommenderad behandling

Tvätta ögonlocken med ljummet vatten och en mjuk tvättlapp morgon, lunch och kväll. Bilderna beskriver hur du tvättar dina ögonlock.

 • Stäng ögonlocken, fukta en kompress med varmt vatten och lägg kompressen försiktigt på dina ögonlock och ögonfransar i ungefär 30 sekunder.
 • Rengör ögonlocken och området runt ditt öga.
 • Rengör dina ögonfransar genom att dra servetten fram och tillbaka längs med kanten på ögonfransarna med ögat stängt. Ta försiktigt bort eventuella rester av sekret och skorpbildningar.

Du har fått ett recept på läkemedel

De allra flesta bindhinneinfektioner läker av sig själv inom fyra dagar. Upplever du inte någon förbättring och varbildningen från ögonlocken istället ökar kan du behöva antibiotikabehandling. Du får ett recept på Fucithalmic ögondroppar 1 % i reserv som du hämtar ut vid behov. Du hämtar ut det receptbelagda läkemedlet med din legitimation på valfritt apotek. Ögondropparna använder du morgon och kväll i en vecka, samtidigt fortsätter du med ögonlockshygien enligt ovan.

Vid utebliven förbättring eller försämring kan du återkomma på ett återbesök, patientavgift: 0 kronor.

Hjälp till att minska risken för resistensutvecklingen! Lämna öppnade och oöppnade förpackningar med antibiotika till apoteket.

Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen.

Hjälp vid besvärlig pollenallergi

Pollenallergi kan ge dig nästäppa, rinnsnuva, nysningar, kliande och röda ögon. Vissa blir dessutom och trötta och hängiga. Gräs- och björkallergi är de vanligaste varianterna av pollenallergi, hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket pollen som finns i luften. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst, du kan följa pollenprognoser på pollenkoll.se. Receptfria läkemedel lindrar besvären för de allra flesta, men det är sällan du blir helt symtomfri. Upplever du att receptfria läkemedel inte hjälper dig alls kan du söka vård för dina besvär.

Symtom vid pollenallergi

Symtomen är lika för alla typer av pollenallergi.

Vanliga symtom är:

 • rinnsnuva och nästäppa
 • frekventa nysningar
 • klåda i näsan
 • röda ögon som kliar och rinner
 • trötthet

Du kan få huvudvärk och påverkan i luftrören. Du kan dessutom uppleva rethosta och andnöd, främst vid ansträngning. Pollenallergi kan också ge astmasymtom.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Hur funkar provera?

Provera 10 mg är en receptbelagd tablettbehandling som används för att skjuta på mensen. Du början att ta tabletten cirka en vecka före väntad menstruation. Du får 10 stycken tabletter och skall ta en tablett dagligen vid ungefär samma tid varje dag. Blödningen kommer några dagar efter behandlingens utsättande.

Vad är provera bra för?

Prover används när du vill skjuta din mens framåt i tiden.

Är provera farligt?

Att förskjuta mens med Provera är inte farligt om du i övrigt är frisk. Under Provera biverkningar på bipackssedeln kan du läsa att tabletten kan ge illamående. Illamåendet går över när du slutat att ta tabletten Provera.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

När ska man börja med primolut nor?

Du påbörjar tablettbehandlingen minst tre dagar före väntad mens. Sen fortsätter du med tabletterna så länge som du vill skjuta på mensen, dock högst i två veckor. Mensen (blödning) inträffar två till tre dagar efter att du avslutat behandlingen.

Vad krävs för att man ska få primolut nor utskrivet?

När läkaren säkerställ att du inte har några kontraindikationer för behandlingen till exempel graviditet eller riskfaktor för blodpropp så har du möjlighet att få tabletter för mensförskjutning förskrivet via chat. Inget videomöte krävs.

Hur ofta kan man använda primolut nor?

Det är inte farligt att förskjuta menstruationen ofta som många tidigare trott. Däremot om du frekvent har ett önskemål att hoppa över mensen eller om du inte vill menstruera alls så kan ett kombinerat p-piller vara en god ide då du genom att äta flera kartor efter varandra kan skjuta upp mensen.

Hur funkar Primolut nor (noretisteron)?

Tabletterna Primolut nor innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och på så sätt kan tillskott av just det här hormonet senarelägga menstruationen. Att förskjuta mens är inte farligt om man för övrigt är frisk men primolut nor biverkningar kan vara till exempel en stänkblödnin (lite blod kommer trots att man över primolut nor fortfarande).

Kan man använda primolut nor om du är gravid?

Nej, primolut nor ska inte användas vid graviditet. Om du är gravid men ändå har "oregelbunden mens" så är det inte mens utan en blödning i tidig graviditet vilket ofta förekommer utan att det är något fel på graviditeten. Blödning i tidig graviditet är inte förknippat med någon ökad risk för det barn som sedan föds. En blödning kan också vara början till ett missfall.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Vad är menorragi?

Kvinnor blöder olika mycket när man har mens. En del har riklig mens och blöder mycket. Det kallas för menorragi. Det finns bra hjälp att få. Diskutera gärna med barnmorska på ungdomsmottagning, med läkare på vårdcentral eller med gynekolog.

Vad orsakar menorragi (riklig mens)?

En vanlig orsak till riklig mens för de som är över fyrtio år är myom, muskelknuta i livmodern. Det kan också bero på endometrios som orsakas av att det finns slemhinna från livmodern på andra ställen än just inuti livmodern. Riklig mens kan behandlas med tabletter som gör att du blöder mindre, som till exempel tranexamsyra. Om du har svår mensvärk som inte lindras av att du rör på dig eller använder receptfria läkemedel, kan du behöva receptbelagda mediciner mot smärta. Mensvärk eller riklig mens kan också behandlas med p-piller.

Hjälp vid återkommande herpes

Hur behandlar man herpes (hsv 1, hsv 2)?

Munherpes (herpes simplex typ 1 eller herpes simplex typ 2) går oftast över av sig själv inom en vecka utan behandling. Det finns recept fri salva på apotek. Det finns heller ingen herpes behandling eller herpes medicin som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande. går oftast över av sig själv inom en vecka utan behandling. Det finns recept fri salva på apotek. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande.

Hur blir man av med herpes simplex snabbt?

Det går inte att bli av med munsår snabbt när du redan har fått herpes på läppen. Det viktiga är att påbörja behandling innan man får blåsor (inom 48 timmar från första symtom).

Vad kan utlösa herpes?

Det är vanligt att få utbrott när kroppens immunförsvar är upptaget på annat håll till exempel av alkohol, förkylning, stress, mens och kraftigt solande. Då passar herpesviruset på att dela sig och orsaka nya smärtsamma blåsor som spricker och blir sår.

Hur lång tid tar ett Herpesutbrott (herpes utslag) ?

Vid återkommande herpes underliv brukar symtomen gå över efter ungefär en vecka, men kan ibland håll i sig i 2-3 veckor. När man väl har smittats med herpes och fått herpesutslag så har man kvar viruset livet ut.

Hur botar man herpes?

Herpes är ett virus som ger blåsor. Om du har fått herpes en gång finns viruset kvar i kroppen hela livet, men det ger inte symtom såsom blåsor hela tiden.Det finns ingen medicin som botar herpes för gott.

Hjälp vid återkommande herpes

Hur lång tid tar det för herpes i underlivet att försvinna?

Vid återkommande herpes underliv (genital herpes) brukar symtomen gå över efter ungefär en vecka, men kan ibland håll ai sig i 2-3 veckor. När man väl har smittats med herpes genialisk (könsherpes) och blåsor i underlivet så har man kvar viruset livet ut.

Hur vet man om man har herpes i underlivet?

Även om det ofta för en läkare är tydligt vad det rör sig om är det viktigt att säkerställa diagnosen genom att ta prov från misstänkt blåsa eller sår med en bomullspinne. Helst ska provet tas i början av ett utbrott.

Hur ser Herpesblåsor ut?

Herpesblåsorna är vita och fyllda med vätska. Vanligtvis tar det ett dygn från det att du har fått herpes på läppen tills du får blåsor men det kan också ta upp till flera veckor.

Hur ser herpes i underlivet ut?

Ett vanligt symtom på könsherpes är blåsor som spricker och blir till såriga. Huden blir ofta röd och kliar innan blåsorna utvecklas. Såren omvandlas sedan till sårskorpor. Det kan göra ont när du kissar och området vid blåsorna ömmar.

Vad kan man göra för att lindra herpes?

Mot smärtan kan du ta receptfria smärtstillande i tablettform, till exempel Alvedon (Paracetamol). Du kan också testa bedövande salva där det ammar eller gör ont. För att undvika infektion i såren så duscha gärna varje dag.

Hur blir man av med herpes i underlivet (herpes på snoppen eller snippan)?

Herpes är ett virus som ger blåsor runt könet. Om du har fått herpes en gång finns viruset kvar i kroppen hela livet, men det ger inte symtom såsom blåsor hela tiden.

Kan man bli av med herpes i underlivet?

Om du har fått herpes en gång finns viruset kvar i kroppen i resten av livet men det ger inte symtom hela tiden. Viruset smittar mest när du har blåsor. Kondom skyddar men bara om den sitter ovanpå blåsorna. Det bästa sättet att undvika att sprida viruset är att inte ha sex mär din partner har herpesblåsor. Det finns recept fri salva på apotek. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Det är helt ofarligt att skjuta på mensen. Att hoppa över sin mens påverkar inte fertiliteten (kunna bli gravid) senare i livet. Däremot ska personer som har en ökad risk för blodpropp undvika behandling för att skjuta upp sin mens. Detta gäller för tex rökare och äldre personer har lättare för blodproppar.

Hur ofta kan man skjuta upp mensen?

Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens. Många kvinnor tror att det är farligt men det är inte på något sätt farligt att stoppa mens om du i övrigt är frisk. Om du känner att du ofta har behovet att slippa mens så kan det vara bra att diskutera med en barnmorska , distriktsläkare eller gynekolog för att hitta en mer långsiktig läsning. Det kanske är så att du inte vill menstruera alls och då finns det alternativ för det. Till exempel med ett kombinerat p-piller kan du skjuta upp mensen genom att äta flera kartor efter varandra.

Hur skjuter man upp sin mens?

Du kan skjuta på mensen antingen kombinerade p-piller som du redan tar regelbundet eller så kan du skjuta upp mensen med en kortare behandling som du kan få hjälp med av menskollens läkare. Det vanligaste preparatet heter Primolut nor och då påbörjar du behandlingen ungefär tre dagar innan beräknad start på din mens. När mensen redan har startat går det inte att förskjuta mens.

Hur försenar man sin mens naturligt?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt.

Vill inte ha mens på semestern?

Även om det går fint att bada eller åka skidor med menskopp eller tampong så kan det vara praktiskt att skjuta upp mens på semestern. Menskollens läkare kan hjälpa till med en tillfällig tablettbehandling för att flytta fram mensen.

Hjälp vid besvärlig akne

Bli av med akne och undvik ärr

Hur kan jag bli av med min eller mina barns akne?

Akne är en vanlig hudsjukdom som oturligt ofta är underbehandlad. Det finns en tro att ”ungdomar ska ha akne” men konsekvensen av akne som inte behandlas kan vara ärrbildning som man sedan som vuxen får leva med för resten av livet. Idag finns det effektiv behandling i form av tabletter och geler. Det är vanligt att du får testa dig fram tillsammans med läkare för att hitta rätt behandling för just dig. Med hjälp av bilduppladdning via din smarttelefon så kan våra läkare på aknekollen.se hjälpa dig med en skräddarsydd behandling inom 30 minuter.

Myter eller sanning om akne

Kan man sola bort akne? Beror akne på smutsig hy som behöver tvättas mer? Finns det behandling som verkligen fungerar? Det kryllar av myter och sanningar om akne.

Här får du reda på vad som faktiskt stämmer:

Beror akne på smutsig hy? Falskt. Däremot kan aknen förvärras om man tvättar huden ofta. Tvätta istället lagom och använd gärna en mild oparfymerad tvål för fet och aknebenägen hy. Produkter med salicylsyra kan vara bra eftersom ämnet motverkar att talgkörtlarna täpps till.

Att sola är bra mot akne? Sant och falskt. Aknen kan tillfälligt blir bättre under sommaren eftersom solen minskar inflammationen i huden. På längre sikt kan solen till och med göra aknen värre. Feta solkrämer och svetten av värmen kan också förvärra aknen.

Får man finnar av att äta choklad? Falskt. Det har länge cirkulerat information om att just choklad skulle få aknen att blossa upp men det finns inga vetenskapliga studier som stödjer det. Däremot finns det några studier som tyder på att kost med högt GI samt ett stort intag av mejeriprodukter kan påverka akne. Kanske är det så att hormonnivåer som är kopplade både till sötsug och till akne gör att man drar ett samband mellan de två.

Akne är inte ärftligt? Sant. Akne är som de flesta andra sjukdomar till viss del ärftligt. Om du har föräldrar eller syskon som drabbats av akne så har du själv en ökad risk.

Akne smittar vid hudkontakt? Falskt. Akne smittar aldrig utan orsakas av att hude hudens talgkörtlar överproducera fett.

Kläm finnarna så försvinner de? Falskt. Att klämma en finne kan skada talgkörteln och förvärra inflammationen. Du kan även bidra till att öka risken att få ärr så det är bäst att låta bli även om det är frestande!

Tandkräm som torkar ut och minskar akne? Falskt. Tvärt om så kan det svida och irritera huden som inte står i paritet mot den eventuellt minimala effekten mot akne.

Smink förvärrar akne? Sant. Smink gör huden irriterad och det är bra för läkningen att undvika att smink över finnar. Testa istället att täcka över aknen med täckstift för just det här syftet från apotek.

Hjälp vid återkommande herpes

Varför får man munsår (herpes mun)?

Brukar du drabbas av återkommande utbrott av herpesblåsor på munnen? Du är inte ensam. Var femte svensk har viruset liggandes latent. Du kan bara få munsår om du blivit smittad av någon annan. Blåsor på läppen orsakas oftast av ett virus som kallas herpes simplex. Munherpes smittar framför allt genom kyssar och pussar. Det överförs när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med sekretet i en herpesblåsa hos din partner. Har man väl blivit infekterad av herpesviruset så lever det kvar i kroppen resten av livet.

Hur får man bort munsår?

Munherpes går oftast över av sig själv inom en vecka utan behandling. Det finns recept fri salva på apotek. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande.

Hur lång tid tar det att bli av med munsår?

Oftast tar det en vecka helt utan behandling. Med receptbelagda läkemedel i tablettform kan man lindra symtomen. Det är viktigt att ta tabletterna inom 48 timmar efter att utbrottet startat för att behandlingen ska vara effektiv.

Varför bryter munherpes ut?

##Symtom vid munherpes Vanliga faktorer som kan trigga ett utbrott av herpes:

 • värme
 • solljus
 • menstruation (förändring i hormonnivå)
 • stress
 • försvagat immunförsvar (till exempel vis förkylning)

Vad är herpes?

Munsår orsakas av viruset herpes simplex (HSV). Många får återkommande munsår med irritation, rodnad och blåsor i samband med till exempel förkylningar, solning, stress eller menstruation. Besvären brukar gå över inom en vecka även utan behandling, men receptfria läkemedel kan påskynda läkningen. Det finns också receptbelagda tabletter som man kan ta för att hindra blåsutveckling och lindra symtom.

Vad är bäst mot munherpes (munsår behandling)?

Det går inte att bli av med munsår snabbt när du redan har fått herpes på läppen. Det viktiga är att påbörja behandling innan man får blåsor (inom 48 timmar från första symtom).

Hur vet man att man har munsår?

Det första utbrottet av herpes brukar vara det mest smärtsamma och besvärliga. Ofta får du blåsor på läppen men det kan också förekomma blåsor i munnen. Du kan till och med få feber och symtomen kan stanna kvar upp till tre veckor efter debut. Du kan också få ont i halsen och få svullna lymfkörtlar. Du ska söka fysisk läkarvård vid ditt första utbrott för att få diagnos och behandling för din herpes. Vid återkommande besvär kan du får hjälp via våra läkare. Receptförnyelse är kostnadsfritt.

Kan man bli av med munherpes (herpes munsår)?

Nej, herpesviruset ligger vilande i kroppen efter första infektionen. Munherpes (herpes mun) smittar genom direktkontakt medherpesvirus på huden eller slemhinnor till exempel via pussar eller kyssar. Inkubationstiden, från att man smittas till symtom, är vanligtvis mellan tre och sex dagar, men kan vara upp till två veckor.

Hur ser Herpesblåsor (blåsor på läppen) ut?

Herpesblåsorna är vita och fyllda med vätska. Vanligtvis tar det ett dygn från det att du har fått herpes på läppen tills du får blåsor men det kan också ta upp till flera veckor.

##Symtom vid munherpes

Vanliga symtom vid munherpes.

Vanliga symtom är:

 • obehag och stickande på läpparna och i hud runt omkring munnen.
 • kliar.
 • bildas blåsor som gör ont.
 • blåsorna spricker och blir såriga.

P-piller och receptförnyelse: En guide för moderna kvinnor

P-piller är en av de mest använda preventivmetoderna bland kvinnor världen över. Denna bekväma och pålitliga form av preventivmedel har gjort det möjligt för kvinnor att ta kontroll över sin reproduktiva hälsa i flera årtionden. För de som använder p-piller är det viktigt att förstå processen för receptförnyelse och de moderna alternativen som finns tillgängliga, som p-pillerkollen.se.

Varför P-piller?

P-piller är små tabletter som innehåller hormoner som effektivt förhindrar ägglossning och därigenom minskar risken för graviditet. Utöver deras primära syfte kan p-piller också hjälpa till att reglera menstruationscykeln och minska menstruationsrelaterade besvär.

Att Förnya P-piller-Recept: Traditionella Utmaningar

För kvinnor som använder p-piller har traditionella metoder för att förnya sina recept ofta inneburit besök hos läkare eller apotek. Detta kan vara tidskrävande och krångligt, särskilt för kvinnor med hektiska scheman.

Det Moderna Sättet att Förnya Ditt P-piller-Recept

I dagens digitala era har möjligheterna utvidgats, och det vill vi på Ppillerkollen hjälpa till att främja. Vår online-plattform har förändrat processen när det kommer till receptförnyelse för p-piller. Istället för att boka en tid hos en läkare eller stå i kö på en vårdcentral, kan du enkelt förnya ditt recept genom några enkla steg online.

Besvara Frågor: Genom att svara på några hälsorelaterade frågor bedömer vårt team av legitimerade läkare om du kan fortsätta med samma behandling. Läkaren går igenom svaren: Läkare granskar dina svar och bekräftar förnyelsen om det är lämpligt. Förnyelse: Om förnyelsen godkänns, kan du hämta ut ditt recept på alla apotek inom några minuter. Du slipper allt krångel med fysiska besök.

Sammanfattning

P-piller är en populär och pålitlig preventivmetod för kvinnor. Med tanke på dagens moderna teknik behöver inte receptförnyelse vara krångligt. P-pillerkollen.se erbjuder en enkel och tidsbesparande lösning som passar moderna kvinnors hektiska livsstil. Genom att följa några enkla steg kan du säkerställa att du alltid har tillgång till ditt p-piller recept utan krångel och stress. Ta kontroll över din reproduktiva hälsa på ett smidigt sätt med hjälp av p-pillerkollen.se.

Läkemedel mot akne

Läkemedel mot akne finns i olika former och de angriper akne på olika sätt. I första hand används krämer och vid svårare akne kan man få tabletter som man kombinerar med en kräm. Kräm eller gel mot akne innehåller ett eller flera verksamma ämnen.

Epiduo

Epiduo gel kombinerar två aktiva substanser; adapalen och bensoylperoxid och används för att behandla och förebygga mild till medelsvår akne (pormaskar och finnar). Använd Epdiuo en gång dagligen,på kvällen. Epiduo kan bleka textilier , tvätta därför dina händer noggrant efter applicering. Gelen skall inte användas om du är gravid eller planerar att bli gravid.

Vanliga biverkningar kan vara torr hud och hudirritation. När Epiduo gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Biverkningarna är oftast övergående och du kan glesa ut behandlingen till exempelvis varannan dag för att minska en biverkning. Huden blir känsligare för solljus under behandlingen, du kan vistas måttligt ute i solljus sålänge du inte aktivt solar huden som behandlas med Epiduo, använd gärna solskyddskräm på huden, minst SPF 30. De första tecknen på förbättring kommer vanligtvis efter 1-4 veckors behandling.
Du kan använda Epiduo gelen så länge som du behöver , du kan kontakta din läkare via återbesöksknappen på aknekollen.se , eller maila info@aknekollen.se .

Finacea

Finacea gel används för behandling av mild till medel acne vulgaris samt rosacea. Dess aktiva ingrediens är azelasyra som hämmar uppkomsten av bakterier som resulterar i finnar och rodnad till följd av rosacea.

Gelen appliceras två gånger dagligen, morgon och kväll. Det kan ta upp till 4 veckor innan förbättring syns, det är dock viktigt att följa läkarens ordination för att få ett bra resultat.

Biverkningar som kan uppkomma i vissa fall är hudutslag och rodnad. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Differin

Differin gel används för att hämma inflammation vid akne, det aktiva ämnet adapalen normaliserar talgproduktionen och förhindrar att porer täpps till och bildar pormaskar. Differin är ett läkemedel som tillhör gruppen retinoider .

Gelen appliceras 1 gång dagligen på kvällen. Effekt efter ca 3-6 veckor.

Biverkningar: Biverkningar som kan förekomma är tex torrhet och brännande känsla i huden. När Differin gel har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Använd ej differin om du är gravid eller planerar för att bli gravid. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Skinoren

Skinoren är en gel/kräm som innehåller azelainsyra och den används för behandling av mild till måttlig akne. Krämen förhindrar tillväxten av bakterier som är aktiva vid tillkomst av akne. Skinoren gel skall appliceras på huden enligt ordination av läkaren, vanligtvis morgon och kväll.

Hudirritation kan vara en biverkning som upplevs i ett tidigt stadie av behandlingen, om irritation uppstår kan du göra kortare uppehåll alternativt dra ner på behandlingstilfälle/dag.

Basiron

Basiron ac gel innehåller det verksamma ämnet bensoylperoxid som har en bakteriedödande effekt på de bakterier som leder till uppkomst av akne, krämen absorberar överflödigt talg Effekt ses normalt mellan 2-6 veckor.

Duac

Duac gel används för att behandla mild till måttlig akne och innehåller bensoylperoxid och klindamycin. Ämnena bekämpar de bakterier som kan orsaka akne, behandlar existerande pormaskar och kan minska antalet röda finnar och blämmor.

Biverkningar: Vid användning med Duac kan biverkningar uppstå men det gäller inte alla. en vanlig biverkning är hudrodnad och torrhet. När Duac gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt för att motverka torrhet. För mer information kring möjliga biverkningar se FASS.se

Lymelysal

Lymelysal tillhör en grupp läkemedel som kallas tetracyklinantibiotika och kan användas för att behandla måttlig till svår akne. Kapsalarna tas enligt läkarens ordination och skall alltid följas upp med ett glas vatten. Det bör gå minst 3 timmar mellan intag av mjölkprodukter och lymesal.

Biverkningar: Eventuella biverkningar kan vara huvudvärk och illamående. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Tetralysal

Tertralysal är ett bakteriedödande medel, antibiotika som förhindrar bakteriens tillväxt vid en infektion och läkemedlet kan användas vid aknebehandling. Dess aktiva ämne är Lymecyklin, ämnet hämmar bakterierna så att de inte kan fortbildas vilket resulterar i färre finnar och inflammationer i huden.

Tetralysal kan användas vid behandling av svår akne (kvisslor med infektion) eller vid rosacea.

Biverkningar som kan förekomma kan vara hudutslag och huvudvärk. Tetralysal skall inte tas vid graviditet eller amning. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Roaccutan

Isotretinoin

Om du besväras av akne och andra behandlingar/läkemedel inte har hjälpt kan Roaccutan, Isotretinoin vara nästa steg. Då preparatet kan ge biverkningar bör det endast användas i mycket svåra fall av akne. Om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar skall Roaccutan inte användas då det kan skada fostret eller överföras via modersmjölken.

Hur fungerar Roaccuctan? Acnemedicinen Roaccutan som används vid behandling av akne tillhör gruppen, retinoider. Vid användning av Roaccutan minskar talgkörtlarnas storlek, vilket leder till att talgproduktionen minskar. Läkemedelet verkar på cellnivå och påverkar i sin tur talgkörtlarna som vid inflammation resulterar i akne.

Möjliga biverkningar: Under isotretinoin på bipackssedeln kan du läsa om vanliga biverkningar.

Borrelia på mörk hud

En växande rodnad efter fästingbett kan vara svårare att diagnostisera på mörk hud. På borreliakollen.se har läkarna lång erfarenhet att diagnostisera och behandla borrelia för olika hudtyper.

När det gäller borrelia på mörkare hud så är vi läkare generellt sett inte lika bra skolade att diagnostisera då vårt studiematerial baserats till största del på ljusare hudtyper. Där blir patientens berättelse ännu viktigare jämfört med patienter med ljusare hudtyp, säger specialistläkaren Matilda Lundblad som arbetar med patienter hos borreliakollen.se sedan starten 2018.

Andra tecken som kan hjälpa läkaren och patienten att förstå att det kan vara borrelia är att det kan domna över rodnaden samt bildas små blåsor eller vätskande sår. Du kan även då flera hudrodnader om du fått borrelia.

Ladda upp bilder på sin hudförändring så hjälper läkarna på borreliakollen.se till med diagnos och behandling.