Behandlingsråd

Behandlingsråd för bakteriell bindhinneinflammation (bakteriell konjunktivit)

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en bindehinneinfektion orsakad av bakterier (bakteriell konjunktivit). Bakterier på ögats bindhinna förekommer även i normala fall utan att ge några symtom. Vid en obalans mellan den naturliga tårfilmen och bakterier (vid till exempel en övre luftvägsinfektion) kan man få en varig bindehinneinflammation.

Rekommenderad behandling

Tvätta ögonlocken med ljummet vatten och en mjuk tvättlapp morgon, lunch och kväll. Bilderna beskriver hur du tvättar dina ögonlock.

 • Stäng ögonlocken, fukta en kompress med varmt vatten och lägg kompressen försiktigt på dina ögonlock och ögonfransar i ungefär 30 sekunder.
 • Rengör ögonlocken och området runt ditt öga.
 • Rengör dina ögonfransar genom att dra servetten fram och tillbaka längs med kanten på ögonfransarna med ögat stängt. Ta försiktigt bort eventuella rester av sekret och skorpbildningar.

Du har fått ett recept på läkemedel

De allra flesta bindhinneinfektioner läker av sig själv inom fyra dagar. Upplever du inte någon förbättring och varbildningen från ögonlocken istället ökar kan du behöva antibiotikabehandling. Du får ett recept på Fucithalmic ögondroppar 1 % i reserv som du hämtar ut vid behov. Du hämtar ut det receptbelagda läkemedlet med din legitimation på valfritt apotek. Ögondropparna använder du morgon och kväll i en vecka, samtidigt fortsätter du med ögonlockshygien enligt ovan.

Vid utebliven förbättring eller försämring kan du återkomma på ett återbesök, patientavgift: 0 kronor.

Hjälp till att minska risken för resistensutvecklingen! Lämna öppnade och oöppnade förpackningar med antibiotika till apoteket.

Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen.

Behandlingsråd vid pollen

Användning av läkemedlet jag fått utskrivet

Läkemedelskollen ser du vilket läkemedel du har fått ordinerat av oss. Du behöver identifiera dig med BankID för att logga in. Är du mellan 13-18 år finns det ingen bra digital lösning för att se dina recept då BankID . Ett fysiskt apotek kan hjälpa dig med en läkemedelslista.

I asken med läkemedlet du fått från apoteket finns en bipacksedel som ger dig korrekt information om hur du använder läkemedlet. Läs bipacksedeln noggrant innan du börjar din behandling.

Egenvård

Liksom vid alla allergier är det bästa sättet att minska besvär att undvika de allergener som påverkar ditt immunförsvar och ger symtom. Pollen är såklart svårt att helt undvika men det finns en del saker du kan göra för att minimera exponeringen av pollen.

Här är några saker du kan tänka på:

 • byt kläder när du varit ute och kommer hem
 • skölj ur håret när du varit utomhus, du kan också skölja av ögonfransarna
 • be andra som sover tillsammans med dig att skölja ur håret
 • passa på att vara utomhus efter att det regnat eller tidigt på morgonen då fukt och dagg binder pollen
 • ha inte nära kontakt med pälsdjur som varit ute under dagar med pollen
 • håll koll på pollenprognosen på pollenkoll.se så är du beredd
 • undvik nyklippt gräs. Klipp gräset när det är daggvått
 • nässkölj med koksaltlösning kan lindra dina besvär

Har du andra allergier kan det försvåra sina symtom vid pollen. Tobaksrök kan också förvärra dina pollensymtom.

Att tänka på i hemmet under pollensäsongen:

 • håll fönster och dörrar stängda under dagen
 • var extra noga med att hålla sovrummet fritt från pollen. Håll dörren stängd och byt sängkläder ofta
 • förvara kläder du haft utomhus på annat ställe än rena kläder
 • dammsug och våttorka ofta
 • torka inte tvätt utomhus
 • ha inte in växter med pollen inomhus

Behandlingsråd

Behandlingsråd för ögonlocksinflammation (blefarit)

Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en ögonlocksinflammation (blefarit). Inflammationen är tyvärr ofta långvarig, men kan lindras med värmebehandling och ögonlocksmassage. I tillägg kan tårersättningsmedel hjälpa till att skölja bort föroreningar och stabilisera tårfilmen. Därför får du ett recept på Artelac ögondroppar som ska droppas minst två gånger om dagen efter att du har tvättat dina ögonlock enligt nedan. Doseringen kan också ökas till 6-8 droppar per dag om det känns bättre, utan att det skadar dina ögon.

Grundläggande fakta

Ögat behöver en välfungerade tårfilm. Tårvätskan består av en mängd olika substanser, huvudsakligen vatten från tårkörteln men även av en tunn oljefilm som kommer från små körtlar som finns vid övre och nedre ögonlockskanterna, så kallade Meibomskörtlar. Många gånger orsakas blefarit av en inflammation av dessa små körtlar som leder till en obalans som gör att tårfilmen spricker upp för tidigt och ögonen svider.

Hur går ögonlocksmassage till?

I början ska ögonlocken behandlas på detta vis morgon och kväll, helst i tio dagar. Därefter kan behandlingen glesas ut

 • Blöt en handduk eller frottétvättlapp med hett vatten. Vrid ut handduken. Blunda och lägg den heta handduken på ögonen tills den har svalnat. Upprepa tre gånger.
 • Massera både övre och nedre ögonlockskanterna med fingret, en mjuk kompress eller tvättlapp. Det är viktigt att massera mellan ögonlocksfransarna och ögonlockskanten.
 • Tvätta ögonlockskanterna igen med en mjuk tvättlapp och ljummet vatten. Du kan även skrubba ögonlockskanterna försiktigt med en kompress eller mjuk handduk.

Hjälp vid besvärlig akne

Bli av med akne och undvik ärr

Hur kan jag bli av med min eller mina barns akne?

Akne är en vanlig hudsjukdom som oturligt ofta är underbehandlad. Det finns en tro att ”ungdomar ska ha akne” men konsekvensen av akne som inte behandlas kan vara ärrbildning som man sedan som vuxen får leva med för resten av livet. Idag finns det effektiv behandling i form av tabletter och geler. Det är vanligt att du får testa dig fram tillsammans med läkare för att hitta rätt behandling för just dig. Med hjälp av bilduppladdning via din smarttelefon så kan våra läkare på aknekollen.se hjälpa dig med en skräddarsydd behandling inom 30 minuter.

Myter eller sanning om akne

Kan man sola bort akne? Beror akne på smutsig hy som behöver tvättas mer? Finns det behandling som verkligen fungerar? Det kryllar av myter och sanningar om akne.

Här får du reda på vad som faktiskt stämmer:

Beror akne på smutsig hy? Falskt. Däremot kan aknen förvärras om man tvättar huden ofta. Tvätta istället lagom och använd gärna en mild oparfymerad tvål för fet och aknebenägen hy. Produkter med salicylsyra kan vara bra eftersom ämnet motverkar att talgkörtlarna täpps till.

Att sola är bra mot akne? Sant och falskt. Aknen kan tillfälligt blir bättre under sommaren eftersom solen minskar inflammationen i huden. På längre sikt kan solen till och med göra aknen värre. Feta solkrämer och svetten av värmen kan också förvärra aknen.

Får man finnar av att äta choklad? Falskt. Det har länge cirkulerat information om att just choklad skulle få aknen att blossa upp men det finns inga vetenskapliga studier som stödjer det. Däremot finns det några studier som tyder på att kost med högt GI samt ett stort intag av mejeriprodukter kan påverka akne. Kanske är det så att hormonnivåer som är kopplade både till sötsug och till akne gör att man drar ett samband mellan de två.

Akne är inte ärftligt? Sant. Akne är som de flesta andra sjukdomar till viss del ärftligt. Om du har föräldrar eller syskon som drabbats av akne så har du själv en ökad risk.

Akne smittar vid hudkontakt? Falskt. Akne smittar aldrig utan orsakas av att hude hudens talgkörtlar överproducera fett.

Kläm finnarna så försvinner de? Falskt. Att klämma en finne kan skada talgkörteln och förvärra inflammationen. Du kan även bidra till att öka risken att få ärr så det är bäst att låta bli även om det är frestande!

Tandkräm som torkar ut och minskar akne? Falskt. Tvärt om så kan det svida och irritera huden som inte står i paritet mot den eventuellt minimala effekten mot akne.

Smink förvärrar akne? Sant. Smink gör huden irriterad och det är bra för läkningen att undvika att smink över finnar. Testa istället att täcka över aknen med täckstift för just det här syftet från apotek.

Hjälp vid återkommande herpes

Är herpes i ögat farligt?

Oftast är herpes i ögat en ytlig inflammation. I vissa fall kan inflammationen dock gå djupare in i hornhinnan och utan behandling kan herpes i ögat ge permanent nedsatt syn och blindhet.

Hur känns herpes i ögat?

Herpesvirus som sätter sig på ögonen gör att man får en inflammation på hornhinnan. Ögat blir ofta rött och värker, samtidigt som man blir känsligt för ljus. Herpes öga är inte lika vanligt som munsår eller herpes i underlivet.

Akne på ryggen

Besvärande finnar på ryggen är inget ovanligt

Akne på ryggen upplevs liksom akne i ansiktet som ett stort besvär av många - ibland till och med värre. Finnarna du får på ryggen kan bli stora och ömmande, detta för att talgkörtlarna på ryggen är något större än andra ställen på kroppen. De har också den otrevliga förmågan att producera mer talg och provocera fram aknebildning. Ungefär hälften av de som har akne i ansiktet har dessutom akne på ryggen eller bröstet. Ryggakne är något vanligare hos män än hos kvinnor.

Hjälp vid återkommande herpes

Hjälp vid återkommande herpes

Hur lång tid tar det för herpes i underlivet att försvinna?

Vid återkommande genitalherpes (könsherpes) brukar symtomen gå över efter ungefär en vecka, men kan ibland hålla i sig i 2-3 veckor. När man väl har smittats med genitalherpes och blåsor i underlivet så har man kvar viruset livet ut.

Hur vet man om man har herpes i underlivet?

Även om det ofta för en läkare är tydligt vad det rör sig om är det viktigt att säkerställa diagnosen genom att ta prov från misstänkt blåsa eller sår med en bomullspinne. Helst ska provet tas i början av ett utbrott.

Hur ser Herpesblåsor ut?

Herpesblåsorna är vita och fyllda med vätska. Vanligtvis tar det ett dygn från det att du har fått herpes på läppen tills du får blåsor men det kan också ta upp till flera veckor.

Hur ser herpes i underlivet ut?

Ett vanligt symtom på könsherpes är blåsor som spricker och blir till såriga. Huden blir ofta röd och kliar innan blåsorna utvecklas. Såren omvandlas sedan till sårskorpor. Det kan göra ont när du kissar och området vid blåsorna ömmar.

Vad kan man göra för att lindra herpes?

Mot smärtan kan du ta receptfria smärtstillande i tablettform, till exempel Alvedon (Paracetamol). Du kan också testa bedövande salva där det ammar eller gör ont. För att undvika infektion i såren så duscha gärna varje dag.

Hur blir man av med herpes i underlivet (herpes på snoppen eller snippan)?

Herpes är ett virus som ger blåsor runt könet. Om du har fått herpes en gång finns viruset kvar i kroppen hela livet, men det ger inte symtom såsom blåsor hela tiden.

Kan man bli av med herpes i underlivet?

Om du har fått herpes en gång finns viruset kvar i kroppen i resten av livet men det ger inte symtom hela tiden. Viruset smittar mest när du har blåsor. Kondom skyddar men bara om den sitter ovanpå blåsorna. Det bästa sättet att undvika att sprida viruset är att inte ha sex mär din partner har herpesblåsor. Det finns recept fri salva på apotek. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande.

Hjälp vid besvärlig pollenallergi

Pollenallergi kan ge dig nästäppa, rinnsnuva, nysningar, kliande och röda ögon. Vissa blir dessutom och trötta och hängiga. Gräs- och björkallergi är de vanligaste varianterna av pollenallergi, hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket pollen som finns i luften. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst, du kan följa pollenprognoser på pollenkoll.se. Receptfria läkemedel lindrar besvären för de allra flesta, men det är sällan du blir helt symtomfri. Upplever du att receptfria läkemedel inte hjälper dig alls kan du söka vård för dina besvär.

Symtom vid pollenallergi

Symtomen är lika för alla typer av pollenallergi.

Vanliga symtom är:

 • rinnsnuva och nästäppa
 • frekventa nysningar
 • klåda i näsan
 • röda ögon som kliar och rinner
 • trötthet

Du kan få huvudvärk och påverkan i luftrören. Du kan dessutom uppleva rethosta och andnöd, främst vid ansträngning. Pollenallergi kan också ge astmasymtom.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

När ska man börja med primolut nor?

Du påbörjar tablettbehandlingen minst tre dagar före väntad mens. Sen fortsätter du med tabletterna så länge som du vill skjuta på mensen, dock högst i två veckor. Mensen (blödning) inträffar två till tre dagar efter att du avslutat behandlingen.

Vad krävs för att man ska få primolut nor utskrivet?

När läkaren säkerställ att du inte har några kontraindikationer för behandlingen till exempel graviditet eller riskfaktor för blodpropp så har du möjlighet att få tabletter för mensförskjutning förskrivet via chat. Inget videomöte krävs.

Hur ofta kan man använda primolut nor?

Det är inte farligt att förskjuta menstruationen ofta som många tidigare trott. Däremot om du frekvent har ett önskemål att hoppa över mensen eller om du inte vill menstruera alls så kan ett kombinerat p-piller vara en god ide då du genom att äta flera kartor efter varandra kan skjuta upp mensen.

Hur funkar Primolut nor (noretisteron)?

Tabletterna Primolut nor innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och på så sätt kan tillskott av just det här hormonet senarelägga menstruationen. Att förskjuta mens är inte farligt om man för övrigt är frisk men primolut nor biverkningar kan vara till exempel en stänkblödnin (lite blod kommer trots att man över primolut nor fortfarande).

Kan man använda primolut nor om du är gravid?

Nej, primolut nor ska inte användas vid graviditet. Om du är gravid men ändå har "oregelbunden mens" så är det inte mens utan en blödning i tidig graviditet vilket ofta förekommer utan att det är något fel på graviditeten. Blödning i tidig graviditet är inte förknippat med någon ökad risk för det barn som sedan föds. En blödning kan också vara början till ett missfall.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Hur funkar provera?

Provera 10 mg är en receptbelagd tablettbehandling som används för att skjuta på mensen. Du början att ta tabletten cirka en vecka före väntad menstruation. Du får 10 stycken tabletter och skall ta en tablett dagligen vid ungefär samma tid varje dag. Blödningen kommer några dagar efter behandlingens utsättande.

Vad är provera bra för?

Prover används när du vill skjuta din mens framåt i tiden.

Är provera farligt?

Att förskjuta mens med Provera är inte farligt om du i övrigt är frisk. Under Provera biverkningar på bipackssedeln kan du läsa att tabletten kan ge illamående. Illamåendet går över när du slutat att ta tabletten Provera.

Hjälp vid återkommande herpes

Hur behandlar man herpes (hsv 1, hsv 2)?

Munherpes (herpes simplex typ 1 eller herpes simplex typ 2) går oftast över av sig själv inom en vecka utan behandling. Det finns ingen herpesbehandling eller herpesmedicin som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande. Det finns även receptfri salva på apotek.

Hur blir man av med herpes simplex snabbt?

Det går inte att bli av med munsår snabbt när du redan har fått herpes på läppen. Det viktiga är att påbörja behandling innan man får blåsor (inom 48 timmar från första symtom).

Vad kan utlösa herpes?

Det är vanligt att få utbrott när kroppens immunförsvar är upptaget på annat håll till exempel av alkohol, förkylning, stress, mens och kraftigt solande. Då passar herpesviruset på att dela sig och orsaka nya smärtsamma blåsor som spricker och blir sår.

Hur lång tid tar ett Herpesutbrott (herpes utslag) ?

Vid återkommande herpes underliv brukar symtomen gå över efter ungefär en vecka, men kan ibland håll i sig i 2-3 veckor. När man väl har smittats med herpes och fått herpesutslag så har man kvar viruset livet ut.

Hur botar man herpes?

Herpes är ett virus som ger blåsor. Om du har fått herpes en gång finns viruset kvar i kroppen hela livet, men det ger inte symtom såsom blåsor hela tiden.Det finns ingen medicin som botar herpes för gott.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Det är helt ofarligt att skjuta på mensen. Att hoppa över sin mens påverkar inte fertiliteten (kunna bli gravid) senare i livet. Däremot ska personer som har en ökad risk för blodpropp undvika behandling för att skjuta upp sin mens. Detta gäller för tex rökare och äldre personer har lättare för blodproppar.

Hur ofta kan man skjuta upp mensen?

Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens. Många kvinnor tror att det är farligt men det är inte på något sätt farligt att stoppa mens om du i övrigt är frisk. Om du känner att du ofta har behovet att slippa mens så kan det vara bra att diskutera med en barnmorska , distriktsläkare eller gynekolog för att hitta en mer långsiktig läsning. Det kanske är så att du inte vill menstruera alls och då finns det alternativ för det. Till exempel med ett kombinerat p-piller kan du skjuta upp mensen genom att äta flera kartor efter varandra.

Hur skjuter man upp sin mens?

Du kan skjuta på mensen antingen kombinerade p-piller som du redan tar regelbundet eller så kan du skjuta upp mensen med en kortare behandling som du kan få hjälp med av menskollens läkare. Det vanligaste preparatet heter Primolut nor och då påbörjar du behandlingen ungefär tre dagar innan beräknad start på din mens. När mensen redan har startat går det inte att förskjuta mens.

Hur försenar man sin mens naturligt?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt.

Vill inte ha mens på semestern?

Även om det går fint att bada eller åka skidor med menskopp eller tampong så kan det vara praktiskt att skjuta upp mens på semestern. Menskollens läkare kan hjälpa till med en tillfällig tablettbehandling för att flytta fram mensen.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Varför ska man äta progesteron?

Med en tillfällig behandling kan du skjuta fram mensen genom att förlänga din menstruationscykel. Det gör du genom att ta en hög dos av ett kemiskt framställt hormon. Detta hormon finns även naturligt i kroppen i form av gulkroppshormon. Du påbörjar behandlingen ungefär 3 dagar till 1 vecka innan du ska få din mens beroende på vilket läkemedel du tar. Du kan alltså inte stoppa mensen när du redan har fått den.

När ska man ta gulkroppshormon?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt. Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens.

Är gestagen och progesteron samma sak?

Termen gestagen används som ett samlingsnamn för kemiskt framställda hormoner som liknar progesteron (gulkroppshormon).

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Vad är menorragi?

Kvinnor blöder olika mycket när man har mens. En del har riklig mens och blöder mycket. Det kallas för menorragi. Det finns bra hjälp att få. Diskutera gärna med barnmorska på ungdomsmottagning, med läkare på vårdcentral eller med gynekolog.

Vad orsakar menorragi (riklig mens)?

En vanlig orsak till riklig mens för de som är över fyrtio år är myom, muskelknuta i livmodern. Det kan också bero på endometrios som orsakas av att det finns slemhinna från livmodern på andra ställen än just inuti livmodern. Riklig mens kan behandlas med tabletter som gör att du blöder mindre, som till exempel tranexamsyra. Om du har svår mensvärk som inte lindras av att du rör på dig eller använder receptfria läkemedel, kan du behöva receptbelagda mediciner mot smärta. Mensvärk eller riklig mens kan också behandlas med p-piller.

Bot mot Urinvägsinfektion (UVI) för kvinnor - urinkollen.se

Vanliga symtom på urinvägsinfektion (UVI) är att du känner dig kissnödig ofta och att det svider eller gör ont i underlivet när du kissar. Du kan även få en molvärk i nedre delen av magen. Urinvägsinfektion kan även ge symptom som trötthet och att du kan känna dig frusen

Urinvägsinfektion kvinna

Drygt hälften av alla kvinnor drabbas någon gång av en urinvägsinfektion. En av tio kvinnor som är äldre än 18 år får varje år behandling med antibiotika för minst en urinvägsinfektion. Infektionen är vanligast hos kvinnor runt 20 år samt hos de som är över 50 år då klimakteriet gör att slemhinnor blir tunnare och skörare.

Urinvägsinfektionen kan läka av sig själv

Besvären minskar oftast inom tre dagar och ungefär 30 procent av kvinnorna som drabbas blir fria från symtom inom en vecka utan behandling med antibiotika. Om besvären inte går över kan du behöva få hjälp av en läkare som förskriver recept för att bota urinvägsinfektionen.

Urinvägsinfektion är vanligast bland kvinnor eftersom ändtarmsöppningen sitter nära urinröret vilket ökar risken för tarmbakterier att sprida sig till urinvägarna. Urinröret är även kortare hos kvinnor jämfört med de som har traditionellt sett manlig könsanatomi. Ett längre urinrör försvårar för bakterierna att stiga hela vägen upp till urinblåsan och därav är män inte drabbade i samma utsträckning som kvinnor.

Hjälp vid återkommande herpes

Varför får man munsår (herpes mun)?

Brukar du drabbas av återkommande utbrott av herpesblåsor på munnen? Du är inte ensam. Var femte svensk har viruset liggandes latent. Du kan bara få munsår om du blivit smittad av någon annan. Blåsor på läppen orsakas oftast av ett virus som kallas herpes simplex. Munherpes smittar framför allt genom kyssar och pussar. Det överförs när huden eller slemhinnorna kommer i kontakt med sekretet i en herpesblåsa hos din partner. Har man väl blivit infekterad av herpesviruset så lever det kvar i kroppen resten av livet.

Hur får man bort munsår?

Munherpes går oftast över av sig själv inom en vecka utan behandling. Det finns recept fri salva på apotek. Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen med receptbelagda tabletter som verkar virushämmande.

Hur lång tid tar det att bli av med munsår?

Oftast tar det en vecka helt utan behandling. Med receptbelagda läkemedel i tablettform kan man lindra symtomen. Det är viktigt att ta tabletterna inom 48 timmar efter att utbrottet startat för att behandlingen ska vara effektiv.

Varför bryter munherpes ut?

##Symtom vid munherpes Vanliga faktorer som kan trigga ett utbrott av herpes:

 • värme
 • solljus
 • menstruation (förändring i hormonnivå)
 • stress
 • försvagat immunförsvar (till exempel vis förkylning)

Vad är herpes?

Munsår orsakas av viruset herpes simplex (HSV). Många får återkommande munsår med irritation, rodnad och blåsor i samband med till exempel förkylningar, solning, stress eller menstruation. Besvären brukar gå över inom en vecka även utan behandling, men receptfria läkemedel kan påskynda läkningen. Det finns också receptbelagda tabletter som man kan ta för att hindra blåsutveckling och lindra symtom.

Vad är bäst mot munherpes (munsår behandling)?

Det går inte att bli av med munsår snabbt när du redan har fått herpes på läppen. Det viktiga är att påbörja behandling innan man får blåsor (inom 48 timmar från första symtom).

Hur vet man att man har munsår?

Det första utbrottet av herpes brukar vara det mest smärtsamma och besvärliga. Ofta får du blåsor på läppen men det kan också förekomma blåsor i munnen. Du kan till och med få feber och symtomen kan stanna kvar upp till tre veckor efter debut. Du kan också få ont i halsen och få svullna lymfkörtlar. Du ska söka fysisk läkarvård vid ditt första utbrott för att få diagnos och behandling för din herpes. Vid återkommande besvär kan du får hjälp via våra läkare. Receptförnyelse är kostnadsfritt.

Kan man bli av med munherpes (herpes munsår)?

Nej, herpesviruset ligger vilande i kroppen efter första infektionen. Munherpes (herpes mun) smittar genom direktkontakt medherpesvirus på huden eller slemhinnor till exempel via pussar eller kyssar. Inkubationstiden, från att man smittas till symtom, är vanligtvis mellan tre och sex dagar, men kan vara upp till två veckor.

Hur ser Herpesblåsor (blåsor på läppen) ut?

Herpesblåsorna är vita och fyllda med vätska. Vanligtvis tar det ett dygn från det att du har fått herpes på läppen tills du får blåsor men det kan också ta upp till flera veckor.

##Symtom vid munherpes

Vanliga symtom vid munherpes.

Vanliga symtom är:

 • obehag och stickande på läpparna och i hud runt omkring munnen.
 • kliar.
 • bildas blåsor som gör ont.
 • blåsorna spricker och blir såriga.

Läkemedel mot akne

Läkemedel mot akne finns i olika former och de angriper akne på olika sätt. I första hand används krämer och vid svårare akne kan man få tabletter som man kombinerar med en kräm. Kräm eller gel mot akne innehåller ett eller flera verksamma ämnen.

Epiduo

Epiduo gel kombinerar två aktiva substanser; adapalen och bensoylperoxid och används för att behandla och förebygga mild till medelsvår akne (pormaskar och finnar). Använd Epdiuo en gång dagligen,på kvällen. Epiduo kan bleka textilier , tvätta därför dina händer noggrant efter applicering. Gelen skall inte användas om du är gravid eller planerar att bli gravid.

Vanliga biverkningar kan vara torr hud och hudirritation. När Epiduo gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Biverkningarna är oftast övergående och du kan glesa ut behandlingen till exempelvis varannan dag för att minska en biverkning. Huden blir känsligare för solljus under behandlingen, du kan vistas måttligt ute i solljus sålänge du inte aktivt solar huden som behandlas med Epiduo, använd gärna solskyddskräm på huden, minst SPF 30. De första tecknen på förbättring kommer vanligtvis efter 1-4 veckors behandling.
Du kan använda Epiduo gelen så länge som du behöver , du kan kontakta din läkare via återbesöksknappen på aknekollen.se , eller maila info@aknekollen.se .

Finacea

Finacea gel används för behandling av mild till medel acne vulgaris samt rosacea. Dess aktiva ingrediens är azelasyra som hämmar uppkomsten av bakterier som resulterar i finnar och rodnad till följd av rosacea.

Gelen appliceras två gånger dagligen, morgon och kväll. Det kan ta upp till 4 veckor innan förbättring syns, det är dock viktigt att följa läkarens ordination för att få ett bra resultat.

Biverkningar som kan uppkomma i vissa fall är hudutslag och rodnad. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Differin

Differin gel används för att hämma inflammation vid akne, det aktiva ämnet adapalen normaliserar talgproduktionen och förhindrar att porer täpps till och bildar pormaskar. Differin är ett läkemedel som tillhör gruppen retinoider .

Gelen appliceras 1 gång dagligen på kvällen. Effekt efter ca 3-6 veckor.

Biverkningar: Biverkningar som kan förekomma är tex torrhet och brännande känsla i huden. När Differin gel har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt. Använd ej differin om du är gravid eller planerar för att bli gravid. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Skinoren

Skinoren är en gel/kräm som innehåller azelainsyra och den används för behandling av mild till måttlig akne. Krämen förhindrar tillväxten av bakterier som är aktiva vid tillkomst av akne. Skinoren gel skall appliceras på huden enligt ordination av läkaren, vanligtvis morgon och kväll.

Hudirritation kan vara en biverkning som upplevs i ett tidigt stadie av behandlingen, om irritation uppstår kan du göra kortare uppehåll alternativt dra ner på behandlingstilfälle/dag.

Basiron

Basiron ac gel innehåller det verksamma ämnet bensoylperoxid som har en bakteriedödande effekt på de bakterier som leder till uppkomst av akne, krämen absorberar överflödigt talg Effekt ses normalt mellan 2-6 veckor.

Duac

Duac gel används för att behandla mild till måttlig akne och innehåller bensoylperoxid och klindamycin. Ämnena bekämpar de bakterier som kan orsaka akne, behandlar existerande pormaskar och kan minska antalet röda finnar och blämmor.

Biverkningar: Vid användning med Duac kan biverkningar uppstå men det gäller inte alla. en vanlig biverkning är hudrodnad och torrhet. När Duac gelen har torkat in kan du direkt återfukta med en ansiktskräm som innehåller mycket fukt men som har låg fetthalt för att motverka torrhet. För mer information kring möjliga biverkningar se FASS.se

Lymelysal

Lymelysal tillhör en grupp läkemedel som kallas tetracyklinantibiotika och kan användas för att behandla måttlig till svår akne. Kapsalarna tas enligt läkarens ordination och skall alltid följas upp med ett glas vatten. Det bör gå minst 3 timmar mellan intag av mjölkprodukter och lymesal.

Biverkningar: Eventuella biverkningar kan vara huvudvärk och illamående. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Tetralysal

Tertralysal är ett bakteriedödande medel, antibiotika som förhindrar bakteriens tillväxt vid en infektion och läkemedlet kan användas vid aknebehandling. Dess aktiva ämne är Lymecyklin, ämnet hämmar bakterierna så att de inte kan fortbildas vilket resulterar i färre finnar och inflammationer i huden.

Tetralysal kan användas vid behandling av svår akne (kvisslor med infektion) eller vid rosacea.

Biverkningar som kan förekomma kan vara hudutslag och huvudvärk. Tetralysal skall inte tas vid graviditet eller amning. Se FASS.se för mer information kring möjliga biverkningar.

Roaccutan

Isotretinoin

Om du besväras av akne och andra behandlingar/läkemedel inte har hjälpt kan Roaccutan, Isotretinoin vara nästa steg. Då preparatet kan ge biverkningar bör det endast användas i mycket svåra fall av akne. Om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar skall Roaccutan inte användas då det kan skada fostret eller överföras via modersmjölken.

Hur fungerar Roaccuctan? Acnemedicinen Roaccutan som används vid behandling av akne tillhör gruppen, retinoider. Vid användning av Roaccutan minskar talgkörtlarnas storlek, vilket leder till att talgproduktionen minskar. Läkemedelet verkar på cellnivå och påverkar i sin tur talgkörtlarna som vid inflammation resulterar i akne.

Möjliga biverkningar: Under isotretinoin på bipackssedeln kan du läsa om vanliga biverkningar.

P-piller och receptförnyelse: En guide för moderna kvinnor

P-piller är en av de mest använda preventivmetoderna världen över. Denna bekväma och pålitliga form av preventivmedel har gjort det möjligt för kvinnor att ta kontroll över sin reproduktiva hälsa i flera årtionden. För de som använder p-piller är det viktigt att förstå processen för receptförnyelse och de moderna alternativen som finns tillgängliga, som p-pillerkollen.se.

Varför p-piller?

P-piller är små tabletter som förhindrar graviditet. Utöver att ge skydd mot oönskad graviditet kan p-piller också hjälpa till att ge minskad mensvärk, göra att du blöder mindre och lindra PMS.

Att förnya p-piller-recept: Från traditionella utmaningar till moderna sätt

Innan digitalvårdens uppkomst krävdes besök hos en barnmorska eller läkare i fysisk vård för att få p-pillerrecept. Besök i den fysiska vården kan vara tidskrävande och krångligt, särskilt om du har ett fullspäckat vardagsschema. Nu kan du som har en pågående behandling med p-piller och som vill förnya ditt p-pillerrecept snabbt och enkelt få receptförnyelse via oss på p-pillerkollen. För dig som önskar recept på annan preventivmedelsmetod eller om du inte ännu har någon preventivmedelsbehandling, hänvisar vi dig till vår sammarbetspartner Doktor.se.

Receptförnyelse hos p-pillerkollen: så här går det till

Istället för att boka en tid hos en läkare eller stå i kö på en vårdcentral, kan du enkelt förnya ditt recept genom några enkla steg hos p-pillerkollen.

Besvara frågor: Genom att du svarar på några hälsorelaterade frågor bedömer vårt team av legitimerade läkare om du kan fortsätta med samma behandling. Om du behöver rådgivning hänvisas du till Doktor.se för att få hjälp av deras barnmorskor. Läkaren går igenom svaren: Läkare granskar dina svar och bekräftar förnyelsen om det är lämpligt. Förnyelse: Om förnyelsen godkänns, kan du hämta ut ditt recept på alla apotek inom några minuter. Du slipper allt krångel med fysiska besök.

Sammanfattning

P-piller är en populär och pålitlig preventivmetod. Med tanke på dagens moderna teknik behöver inte receptförnyelse vara krångligt. P-pillerkollen.se erbjuder en enkel och tidsbesparande lösning som passar dem med en hektisk livsstil. Genom att följa några enkla steg kan du säkerställa att du alltid har tillgång till ditt p-pillerrecept utan krångel och stress. Ta kontroll över din reproduktiva hälsa på ett smidigt sätt med hjälp av p-pillerkollen.se.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Så fungerar mensfökjutning

Att förskjuta mensen görs genom att tillföra ett läkemedel som innehåller ett gestagenbaserat hormon (gulkroppshormon), som liknar det gulkroppshormon som förekommer helt naturligt i kroppen. Mensblödningen startar normalt sätt genom att nivån av gulkroppshormon snabbt faller i slutet av menscykeln, och livmoderslemhinnan stöts av. Tabletter som används för att förskjuta mensen innehåller ett ämne som efterliknar effekten av gulkroppshormon. Så länge tabletterna tas så får alltså livmoderslemhinnan samma signaler som av det kroppsegna gulkroppshormonet – livmoderslemhinnan stöts inte av och mensen skjuts upp.

Man börjar ta tabletterna cirka 3 dagar före beräknad mens. Det är viktigt att försöka hålla ungefär samma tider för att ta tabletterna varje dag, så att koncentrationen håller sig så jämn som möjligt. Man tar tabletterna så länge som man önskar förskjuta mensen, men maximalt i 14 dagar. Menstruationsblödningen kommer 2-3 dagar efter att man slutar ta tabletterna.

Påverkas min normala menstruationscykel av att man skjuter upp mensen?

Nej, efter att man slutar ta tabletterna ska menscykeln återgå till sitt normala. När blödningen startar efter behandlingen räknar du denna som dag 1 i din menscykel. Beroende på hur många dagar din normala menscykel är kan du sedan räkna med att få mens igen efter så många dagar som det normalt brukar vara mellan dina menstruationer.

Om man får en blödning ändå under pågående behandling

Ibland händer det att en blödning startar trots att man tar tabletter, vilket kan bero på individuella skillnader och att koncentrationen av gulkroppshormonet inte är helt jämn under behandlingen. Det vanligaste om man får en blödning är att man får en så kallad stänkblödning eller genombrottsblödning. Man kan då fortsätta med tabletterna precis som ordinerat och i många fall blir det endast en mindre blödning som stannar upp. Risken för att få en stänkblödning ökar med ökad tid som man förskjuter mensen, vill man skjuta upp mensen under en längre tid är alltså risken större. Om en större blödning uppstår ska behandlingen avbrytas och man bör då söka till läkare för en undersökning

Skyddar tabletterna mot graviditet som vanliga p-piller?

Svaret är nej! Tabletter för att förskjuta mensen innehåller en så låg dos av hormon att den inte skyddar mot graviditet. Läkemedlet är också skadligt för foster. Det är därför viktigt att man använder andra säkra metoder för att skydda sig mot graviditet under behandlingen, samt att man är säker på att man inte är gravid innan behandlingen påbörjas. Om det finns en osäkerhet om graviditet kan föreligga ska man göra ett graviditetstest innan man börjar med behandlingen.

Biverkningar av tabletterna

För de allra flesta så uppstår inga biverkningar av behandlingen. Men biverkningar som räknas till vanliga är symptom som vissa annars kan känna av strax för mens. Till exempel huvudvärk, lätt illamående och bröstspänningar. Stänkblödningar räknas också till en vanlig biverkan.

Vilka risker finns det med att förskjuta mensen?

Om man är frisk i övrigt är riskerna med att förskjuta mensen generellt mycket små. Däremot är det viktigt att känna till att tabletterna som tas för att förskjuta mensen kan öka risken för blodpropp, precis som övrig hormonell behandling och p-piller. Eftersom tabletterna endast innehåller gulkroppshormon samt att behandlingstiden för en enstaka mensförskjutning är kort, är dock risken mycket liten. Personer som redan är i ökad risk för att få blodpropp ska däremot inte använda hormonella tabletter för att förskjuta mensen. Starka riskfaktorer är till exempel att man tidigare har haft en blodpropp, att man har stark ärftlighet för blodpropp, att man nyligen har opererats eller att man har högt blodtryck eller annan hjärtkärlsjukdom. Risken är också ökad om man röker eller är överviktig. Ålder över 35 år kan eventuellt också innebära en lätt ökad risk.

Är man i övrigt frisk och inte har någon riskfaktor för blodpropp bedöms risken för blodpropp vara så låg att läkemedlet kan förskrivas. Dock är det alltid viktigt att man som patient känner till att en liten risk ändock kan finnas, och själv värderar om det är en risk som man vill ta för att förskjuta mensen.

När ska man söka akut sjukvård?

Om symptom på blodpropp uppstår ska man alltid söka sjukvård akut. Symptom på blodpropp kan till exempel vara svullnad av en arm eller ben, andningssvårigheter eller bröstsmärtor. Här finns mer information om blodpropp:

https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/blodpropp-i-benet/ https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/blodpropp-i-lungan/

Vid kraftig huvudvärk, neurologiska symptom eller kraftigt vaginal blödning ska man också söka akut sjukvård.

Behöver man söka sjukvård av någon anledning under behandlingstiden eller i nära anslutning till att man har behandlats med tabletter för att förskjuta mensen ska man alltid informera läkaren om att man tar tabletter/nyligen har tagit tabletter för att förskjuta mensen.

När tabletter för att förskjuta mensen inte ska användas

För personer med något av följande ska tabletter för att förskjuta mensen inte användas:

 • Känd eller misstänkt graviditet
 • Om man har eller tidigare har haft en blodpropp, eller om man har en känd ärftlighet för blodpropp.
 • Vid nyligen genomgången operation eller om man har en planerad operation i nära tid
 • Om man tillfälligt är begränsad i sin rörelse, till exempel har gips
 • Om man har hjärtkärlsjukdom eller har haft en hjärtinfarkt eller stroke
 • Om man har svår migrän
 • Pågående eller tidigare leversjukdom, så länge inte levervärdena har återgått till det normala
 • Vid tidigare cancer i lever, bröst eller underlivet, eller vid någon form av pågående cancer.
 • Om man har vaginala blödningar utan att man har sin menstruation (tex mellanblödningar eller efter samlag).

Utöver dessa tillstånd så kan det också finnas andra sjukdomar eller användning av andra läkemedel som gör att läkaren bedömer att det inte är lämpligt med behandling för att förskjuta mensen. Det är viktigt att noggrant ange vilka tidigare sjukdomar man har och vilka andra läkemedel eller naturläkemedel som man tar regelbundet för att läkaren ska kunna göra den bedömningen. Om du är osäker eller har glömt tala om att du använder något läkemedel/naturläkemedel för läkaren bör du kontakta läkare innan behandling påbörjas.

Parannus virtsatieinfektioon (UVI) naisille - virtsaapu.fi

Virtsatieinfektion (VTI) oireisiin kuuluu usein usein tarve virtsata ja kirvelyä tai kipua alapäässä virtsatessa. Voit myös kokea lievää kipua alavatsassa. Virtsatieinfektio voi aiheuttaa myös oireita, kuten väsymystä ja vilunväristyksiä.

Virtsatieinfektio nainen

Yli puolet kaikista naisista sairastuu jossain vaiheessa virtsatieinfektioon. Joka kymmenes yli 18-vuotias nainen saa vuosittain vähintään yhden virtsatieinfektion antibioottihoidon. Infektio on yleisin noin 20-vuotiailla naisilla sekä yli 50-vuotiailla naisilla, koska vaihdevuodet ohentavat limakalvoja ja tekevät niistä hauraita.

Virtsatieinfektio voi parantua itsestään

Oireet vähenevät yleensä kolmessa päivässä, ja noin 30 prosenttia naisista, jotka sairastuvat, paranevat oireettomiksi viikon kuluessa ilman antibioottihoitoa. Jos oireet eivät helpota, saatat tarvita lääkärin apua, joka määrää reseptin virtsatieinfektion hoitoon.

Virtsatieinfektio on yleisintä naisilla, koska peräaukon aukko sijaitsee lähellä virtsaputkea, mikä lisää riskiä suolistobakteerien leviämiselle virtsateihin. Virtsaputki on myös lyhyempi naisilla verrattuna perinteisesti miespuoliseen anatomiaan. Pidempi virtsaputki vaikeuttaa bakteerien nousemista koko matkan virtsarakkoon, minkä vuoksi miehet eivät sairastu samassa laajuudessa kuin naiset.

Borrelia på mörk hud

En växande rodnad efter fästingbett kan vara svårare att diagnostisera på mörk hud. På borreliakollen.se har läkarna lång erfarenhet att diagnostisera och behandla borrelia för olika hudtyper.

När det gäller borrelia på mörkare hud så är vi läkare generellt sett inte lika bra skolade att diagnostisera då vårt studiematerial baserats till största del på ljusare hudtyper. Där blir patientens berättelse ännu viktigare jämfört med patienter med ljusare hudtyp, säger specialistläkaren Matilda Lundblad som arbetar med patienter hos borreliakollen.se sedan starten 2018.

Andra tecken som kan hjälpa läkaren och patienten att förstå att det kan vara borrelia är att det kan domna över rodnaden samt bildas små blåsor eller vätskande sår. Du kan även då flera hudrodnader om du fått borrelia.

Ladda upp bilder på sin hudförändring så hjälper läkarna på borreliakollen.se till med diagnos och behandling.

P-piller är det vanligaste preventivmedlet, men det passar kanske inte för alla

Vad är det för skillnad mellan olika p-piller?

Det finns många olika sorters p-piller, men den största skillnaden är att vissa innehåller bara en typ av hormon, gestagen, de kallas för mini-piller eller mellanpiller, sen finns det kombinerade p-piller som innehåller en kombination av gestagen och östrogen.

Hur ska jag veta vilket p-piller jag ska ha

Det är väldigt individuellt vilket p-piller som passar olika personer. En sort som funkar för en person kanske inte alls passar för en annan. Ibland kan det till och med vara så att en p-pillersort är direkt olämpligt för dig. Det är därför viktigt att ha en rådgivning med barnmorska, gynekolog, eller en allmänläkare som är kunnig inom området, innan man bestämmer vilket preventivmedel man ska ha.

Finns det andra preventivmedel än p-piller?

Det finns många olika preventivmedel, och olika metoder skyddar olika bra mot graviditet. Högst säkerhet mot graviditet har man med så kallade långtidsverkande preventivmedel som hormonspiral och p-stav som ger ett mycket gott skydd under flera år, men även p-piller ger en mycket hög säkerhet om man kommer ihåg att ta dem som man ska. Har du svårt att komma ihåg att ta dina p-piller skulle jag rekommendera att du kontaktar en barnmorska och byter till något som du inte behöver ta dagligen, det finns flera alternativ här, även om man inte vill ha en spiral eller p-stav.

Hur kan jag veta vilket preventivmedel som passar just mig

När man skaffar ett nytt preventivmedel ska man ha en ordentlig rådgivning för att komma fram till vad som är lämpligt för just dig, ofta har man ett samtal med en barnmorska på ungdomsmottagningen eller mödravården. Du får berätta lite om din livssituation, hur viktigt det är att inte bli gravid och man går igenom din allmänna hälsa. Beroende på vilket preventivmedel som sen är aktuellt kontrolleras även ditt blodtryck och du får uppge din vikt om det behövs.

Varför är det viktigt att kontrollera sitt blodtryck?

Om man har ett preventivmedel som innehåller östrogen är det viktigt att kontrollera sitt blodtryck men jämna mellanrum. Det beror på att könshormonet östrogen i sällsynta fall kan göra att ditt blodtryck stiger. Om blodtrycket höjs ökar risken för blodproppar, även om det är ovanligt, och den risken är störst under de första 6 månaderna efter påbörjad behandling. Därför behöver ditt blodtryck mätas innan du börjar ta ditt preventivmedel, för att sen följas upp efter 3 till 6 månader. Om allt ser bra ut då behöver du bara kontrollera ditt blodtryck varje eller vartannat år, i samband med receptförnyelse.

Kan preventivmedel göra att jag får svårt att bli gravid?

Nej, det gör det inte. Mensen kommer oftast tillbaka snabbt efter att du slutat med ditt preventivmedel. Det är dessutom så att du kan bli gravid direkt, även om du inte haft någon menstruation. Beroenden på vilket preventivmedel du haft kan det variera hur snabbt din mens sedan blir regelbunden, men vanligtvis blir den det efter en till två månader. P-spruta, som är relativt ovanligt i Sverige, är det enda preventivmedel där det tar längst tid att få tillbaka sin mens, där det kan ta upp till ett år att återfå en normal menscykel.

Maria Björnesjö, leg barnmorska