Behandlingsråd
Du har fått behandlingsråd och ett läkemedel utskrivet av vår Specialistläkare i ögonsjukdomar. Läs behandlingsrådet på den här sidan.
Gör ditt återbesök här
Har du behov av ett återbesök eller nytt recept?
Behandlingsråd för bakteriell bindhinneinflammation (bakteriell konjunktivit)
Beskrivningen av dina besvär tillsammans med bilden som du har laddat upp är förenlig med en bindehinneinfektion orsakad av bakterier (bakteriell konjunktivit). Bakterier på ögats bindhinna förekommer även i normala fall utan att ge några symtom. Vid en obalans mellan den naturliga tårfilmen och bakterier (vid till exempel en övre luftvägsinfektion) kan man få en varig bindehinneinflammation.
Rekommenderad behandling
Tvätta ögonlocken med ljummet vatten och en mjuk tvättlapp morgon, lunch och kväll. Bilderna beskriver hur du tvättar dina ögonlock.
- Stäng ögonlocken, fukta en kompress med varmt vatten och lägg kompressen försiktigt på dina ögonlock och ögonfransar i ungefär 30 sekunder.
- Rengör ögonlocken och området runt ditt öga.
- Rengör dina ögonfransar genom att dra servetten fram och tillbaka längs med kanten på ögonfransarna med ögat stängt. Ta försiktigt bort eventuella rester av sekret och skorpbildningar.
Du har fått ett recept på läkemedel
De allra flesta bindhinneinfektioner läker av sig själv inom fyra dagar. Upplever du inte någon förbättring och varbildningen från ögonlocken istället ökar kan du behöva antibiotikabehandling. Du får ett recept på Fucithalmic ögondroppar 1 % i reserv som du hämtar ut vid behov. Du hämtar ut det receptbelagda läkemedlet med din legitimation på valfritt apotek. Ögondropparna använder du morgon och kväll i en vecka, samtidigt fortsätter du med ögonlockshygien enligt ovan.
Vid utebliven förbättring eller försämring kan du återkomma på ett återbesök.
Hjälp till att minska risken för resistensutvecklingen! Lämna öppnade och oöppnade förpackningar med antibiotika till apoteket.
Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen.
Vanliga frågor om bakteriell bindhinneinflammation (bakteriell konjunktivit)
Den vanligaste typen av ögoninflammation är den som drabbar ögats bindehinna. Bindehinnan heter på medicinskt språk konjunktiva, och därför kan en inflammation här också kallas för konjunktivit. Inflammationen kommer ofta hastigt och är besvärlig, men har god prognos.
En ögoninflammation kan drabba ett eller båda ögonen, ensidiga symtom är ofta tecken på en allvarligare infektion. Det är också vanligt att besvären börjar på ena ögat men kort därefter sprider sig till andra ögat. Vanliga symtom är: - Ögat blir rött. - Skav, sveda eller klåda. - Ögat rinner. Särskilt på morgonen kan det vara besvärligt att öppna ögat eller ögonen. - Man kan få en lätt ljuskänslighet och synpåverkan. Ofta kan synen kännas lite grumlig på grund av den ökade sekretionen från ögat, men detta ska gå att blinka bort. Vid mer uttalad ljuskänslighet eller synpåverkan ska man alltid träffa läkare för att genomgå en ögonundersökning.
De allra flesta inflammationer i bindehinnan läker ut av sig själva inom ett par veckor, och det viktigaste är en god hygien och rengöring av det drabbade ögat eller ögonen. Vid bakteriella infektioner med svåra eller långdragna besvär kan det finnas anledning att behandla med lokala antibiotika. Man får heller inte glömma att det kan finnas ovanligare former av virus och bakterier som kan drabba ögonen, till exempel klamydiainfektion eller herpesvirus. I dessa fall behövs en ögonundersökning och speciell behandling för att ögat inte ska ta skada, då bör man alltid söka fysisk vård. Detsamma gäller om man får en infektion i ögat och är kontaktlinsbärare, då ökar risken för mer ovanliga bakterier och detta behöver utredas närmare.
Ja, ögoninflammation kan vara mycket smittsamt! Till exempel så kan vissa virus som orsakar ögoninflammation leva fem veckor utanför ögat, vilket ökar risken för spridning. Att tänka på för att undvika spridning: - Undvik att klia och peta i ögonen. Var också noggrann med att inte sprida infektionen till det friska ögat om du endast har besvär med ett öga. - Tvätta händerna noggrant och ofta. - Byt örngott och handduk ofta. - Använd gärna pappershandduk som du direkt kan slänga istället för vanlig handduk.
Gör ditt återbesök här
Har du behov av ett återbesök eller nytt recept?